Toiduuudised

KÖÖGITÄHESTIK | Mis on granadill ja kuidas seda süüa? 

Ragne Värk, 4. märts 2020, 06:00
Foto: Ragne Värk
Brasiiliast pärit kannatuslille vilja kutsutakse meie kandis granadilliks, aga ka kireviljaks. Olgu selle nimega, kuidas on, teada tuleb seda, et vilja tumelilla koor pole söödav. Nosimiseks passib hoopis sültjas kollaka või oranži värvusega viljaliha ja seemned. Küpse granadilli viljaliha on väga maitsev – see on ühteaegu mahlane, magus, hapukas ja väga värskendav. Poest ostes vali alati kergelt kortsunud koorega, kuid muljumisjälgedeta puuviljad. Öeldakse, et mida mahlasem ja valminum vili, seda raskem see on.Küps viljaliha eraldub koorest lihtsasti. Söö seda lusikaga või pista viljaliha jääkuubikuvormidesse ja sügavkülmuta, et väärt kraami hiljem näiteks smuuti sisse pista.Peale eelneva võid granadilli viljaliha kasutada ka:

  • magustoitude valmistamisel (kreemid, vahud, pudingud, jäätised) ja nende kaunistamiseks;
  • kookide ja küpsetiste kaunistamisel;
  • hommikuputrudes;
  • värskendavates kokteilides;
  • salatikastmetes koos oliiviõli, laimimahla, mee ja maitseainetega;
  • koogikreemides või -täidistes.
Edasi lugemiseks: