KiluvõileivadFoto: Manona Paris
Kalatoitude retseptid
24. veebruar 2020, 10:32

OHHOO! Krister Kivi indiapärased vürtsikilud ehk Maailma parim valimisnänn (1)

Neil, kes eelistavad vürtsikilu ise teha, soovitame vahelduseks proovida järgnevat indiapäraste vürtsikilude retsepti.

Reisiajakirjanik Krister Kivi paari aasta tagune eksperiment roheliste nimekirjas kohalike omavalitsuste valimisel kandideerida ei lõppenud küll tema jaoks edukalt, ent tõi endaga kaasa kiluvürtsisegu, mida mõned toiduasjatundjad on nimetanud kõigi aegade parimaks valimisnänniks. Vabariigi 102. aastapäeva puhul nurusime kiluretsepti Kristerilt välja. 

Maitseainesegu 

(ühele kilole kalale) 

Vaja läheb: 3 sl meresoola

1 sl Himaalaja musta soola

1 tl jahvatatud musta pipart

0,5 tl timutipipart

2 tl garam masala't

1 tl jahvatatud vürtspipart

2 kergelt purustatud tähtaniisi

3 musta kardemoni kauna

1 tikupeasuurune tükike asaföötidat (juudavaiku)

1 tl purustatud nelki

0.3 tl riivitud muskaatpähklit

1 sl vürtsköömneid

2 sl lambaläätselehti

1 tl jahvatatud kaneeli

1 sl koriandriseemneid

5 cm tükk kaneelikoort

10 cm jupp riivitud ingverit

1 riivitud küüslaugupea

2 sl kurkumit

0,5 tl ingveripulbrit

2 tl jahvatatud koriandriseemneid

2 rohelist hakitud tšillikauna

2 tl suhkrut

2 loorberilehte

12 karrilehte

2 sl marineeritud mangot (mangopickles).

Valmistamine:

Mudi kilud maitseaineseguga kokku ja lase külmas üleöö või vähemalt paar tundi laagerduda.

Serveeri võiga kaetud musta leivaga – soovitavalt sellisega, milles on ohtralt koriandrit. Piserda enne serveerimist laimimahlaga.

Ülejääud kilud pane kanega suletavasse karpi ja hoia külmikus.