Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
25. veebruar 2020, 11:24

Roosad vastlakuklid toorjuustukreemi ja marjadega (6)

Vaheldust vastlakuklite perre toovad roosad kuklid, mis saavad peedist oma värvi, aga lisaks ka pehmust. Peedi maitset ei jää kuklis tunda, küll on aga hea teada, et oma väikese toitainete panuse annavad nad igal juhul.


Nüüd, kui värskeid marju on aastaringselt saada, saab neid moosi asemel vastlakuklisse panna, et nautida suviseid maitseid sombuses talves. Värskeid marju võib asendada külmutatud marjadest valmistatud toormoos. Sulata marjad eelnevalt ja tambi pudrunuiaga puruks või töötle saumikseriga püreeks, soovi korral lisa ka suhkrut. 

Koostisosad
2.5 dl Piim
30 g Pärm
1 dl Suhkur
1 tk Väike muna
0.5 tl Sool
8 dl Nisujahu
1 spl Jahvatatud kardemon
120 g Keedupeet
90 g Või
Jahu vormimiseks
KATE
400 g Maitsestamata toorjuust
2.5 dl Tuhksuhkur
2 tl Vanillsuhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
200 g Värsked või külmutatud mustikad
200 g Värsked või külmutatud vaarikad
Tuhksuhkur pealeraputamiseks

Valmistamine

14 tk

1. Riivi peet peene riiviga.

2. Hõõru pärm vähese käesooja piimaga vedelaks. Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim, riivitud peet, kardemon ja pool jahust ning sega mõned minutid.

3. Sega hulka veel umbes 2,5 dl jahu (u 1 dl jääb abiks kuklite vormimiseks). Kõige lõpuks lisa pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti. Kui tainas on nii pehme, et valgub laiali, lisa veidi jahu. Tainas võiks jääda siiski võimalikult pehme, siis jäävad ka saiad pehmed.

4. Puista peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Taina mahu kahekordistumiseks kulub 1-1,5 tundi.

5. Raputa lauale väheke jahu ja tõsta tainas kausist välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata rätikuga ja jäta 15 minutiks kerkima.

6. Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ja küpseta 200- kraadises ahjus 12-15 minutit.

7. Võta kuklid ahjust välja ja lase täiesti jahtuda. Lõika kuklite ülemine osa õhukeselt terava noaga ära.

8. Vahusta koor tugevaks vahuks. Hõõru tuhk- ja vanillisuhkur toorjuustu hulka, sega hulka vahustatud koor. Pritsi kreem kuklitele, pane peale marjad ja tõsta  äralõigatud viil.

Sõelu peale tuhksuhkrut.