Toiduuudised

HAKKAME SÄTTIMA! 10 lihtsat ja soodsat kilutoitu kodumaa sünnipäevaks (1)

Toidutare, 24. veebruar 2020, 10:17
Kilusalat pošeeritud munaga Foto: Merrit Kiho
Kilu ja eestlased, kes neid jõuab ja jaksab lahutada! Teeme siis pealegi toredaid võilebu, maitsekaid salateid ja pistame kilu ka piruka sisse!

Klikka retseptil: Kilusalat pošeeritud munaga 

Kilusalat pošeeritud munaga Foto: Merrit Kiho

Mõnus seltskonnaroog, mida saad vastavalt isule suhu ampsata.

Klikka retseptil: Kelmikad kilupirukad 

Kelmikad kilupirukad Foto: Jaan Heinmaa

Kevad on siinmail petlik. Päike julgustab vammust maha viskama, aga tegelikult ei ole rõskus veel kuhugi kadunud. Aega on selle rannavormiga, mõtleb eestlane, tõmbab sahtlist tainarulli ning mähib oma lemmikud – kilu ja muna – tainakasuka kaitsvasse kaissu.

Klikka retseptil: Kartuli-kilusalat kapparite ja munaga 

Kartuli-kilusalat kapparite ja munaga Foto: Jaan Heinmaa

Kilu, muna ja kartul on igale eestlasele kooslus, mida ei pea pikalt seletama. Kui lisada veel värske soola- või ka marineeritud kurk ja kapparid, on tulemuseks äraütlemata mõnus salat. Kes ei usu, proovigu järele.

Klikka retseptil: Kilutort musta leivaga 

Kilutort musta leivaga Foto: Jaan Heinmaa

Sellisest tordist saab hea soolase suutäie või lausa korraliku kõhutäite. Tordi valmistamine läheb kindlasti kiiremini, kui kasutad kilu leesid, kuid igal juhul peaksid need oleme hästi laagerdunud.

Klikka retseptil: Kilu-munavõi 

Kilu-munavõi Foto: Hele-Mai Alamaa

 Värske ja kerge, soolane ja karge, hea Eesti toit.

Klikka retseptil: Juustune kilu-peedivorm 

Juustune kilu-peedivorm Foto: Jaan Heinmaa

Vormi võid valmistada ka keedupeediga, siis küpseb see ahjus lühemat aega. Kilu asemele sobivad ka räimefileed.

Klikka retseptil: Kilutrühvlid rukkileivaga 

Kilutrühvlid rukkileivaga Foto: Jaan Heinmaa

Peene nimega suupisted, mida on tegelikult lihtne valmistada. Toorjuustusegu võid ka varem valmis teha ja säilitada külmas. Trühvlid veereta riivleivas valmis aga vahetult enne serveerimist, nii maitsevad needkrõbedas kattes kõige paremini. Seistes imab riivleib endasse niiskust ja trühvlid pole enam nii head.

Klikka retseptil: Kilutort mädarõikakreemiga 

Kilutort mädarõikakreemiga Foto: Eigo Alvik

Kilutort on klassika, millele pelgalt mõtlemine suu vesiseks ajab.

Klikka retseptil: Kilusoust 

Kilusoust Foto: Jaan Heinmaa

Kilusoust keedetud kartulitega on lihtne soolane rannakülaroog, mis täidab tühjemagi kõhu. Kellele maitseb, võib sibulakogust suurendada. 

Klikka retseptil: Traditsiooniline seapraad sinepi-vürtsikiluglasuuriga 

Traditsiooniline seapraad sinepi-vürtsikiluglasuuriga Foto: Jaan Heinmaa

Liha küpsetamisel kata liha fooliumiga või küpseta liha küpsetuskotis. Nii jäävad suured lihatükid mahlased ja mõnusad. Alles vahetult enne liha valmimist eemalda foolium ja anna lihale pruunikas jume.