Foto: 4xJaan Heinmaa, Hele-Mai Alamaa, Eva Palu
Toiduuudised
24. veebruar 2024, 09:06

Artikkel ilmus esmakordselt 20.02.2020

SININE, MUST JA VALGE | 10 maiust, mida täna Eesti auks valmistada (29)

Igal pidupäeval on otse loomulikult au sees kook. Toidutare varamus on ohtralt kooke, mida passib isamaaliseks pidupäevaks valmistada.

Oluline pole ka see, et kook oleks ilmtingimata sinimustvalge. Peaasi, et kook maitseb ja sööjaid jagub. See ongi koogimeisterdamise juures vaat et kõige olulisem – võimalus teha midagi eriti head ja siis seda jagamise kaudu mitmekordistada. 

Me valisime teadlikult oma koogikoondisse igatsorti maiuseid eri valmistamistasemetele. Julget pealehakkamist! 

Klikka retseptil: Kohupiimatort šokolaadiga 

Kohupiimatort šokolaadiga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne kook lihtsast toorainest – kohupiim, kamašokolaad ja mustad sõstrad. Nii kodumaine, kui üldse olla saab. Kogus 10 lõiku.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsamuffinid Eesti moodi 

Suvikõrvitsamuffinid Eesti moodi Foto: Hele-Mai Alamaa

Pisut karused ja mitte nii magusad koogipoisid, mida suvikõrvitsa kõrval sobib teha ka muskaatkõrvitsast.

Klikka retseptil: Metsamarjakook kaerapõhjal 

Metsamarjakook kaerapõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Selles maiuses on koos mitu head asja. Kaerahelvestest saame rikkalikult ja organismile soodsas vahekorras süsivesikuid, väärtuslikke valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Eriti väärtuslikuks peetakse kaera lahustuvaid kiudaineid, mille toimel saame lahti hulgast halvast kolesteroolist ja hoiame vere suhkrusisalduse normis. Mustikad ja pohlad tugevdavad aga immuunsüsteemi, hakates vastu kimbutavatele haigustele.

Klikka retseptil: Kohupiima-ploomikook 

Kohupiima-ploomikook Foto: Britt Paju

See purukoogi moodi kohupiima-ploomikook saab põnevat täiendust kookosest ja mustikatest. Võid täidist varieerida aastaaja järgi ning kasutada ploomide asemel kirsse ja musti sõstraid (sobivad ka külmutatud marjad) või rabarberit-maasikaid.

Klikka retseptil: Kamarull ehk tatrajahust rullbiskviit kamavahuga 

Kamarull ehk tatrajahust rullbiskviit kamavahuga Foto: Juta Kübarsepp

Rullbiskviit eeldab veidi nikerdamist, aga tulemus saab muhe ja võimas üheaegselt. Puista rulli ohtralt mustikaid või põldmarju, neid leiad praegusel ajal kaupluste puuviljalettidelt – kui endal sügavkülmas pole. 

Klikka retseptil: Profitroolid šokolaadi-toorjuustu täidisega 

Profitroolid šokolaadi-toorjuustu täidisega Foto: Jaan Heinmaa

Profitoolid kõlavad peenelt, ent neid on tegelikult üsna lihtne valmistada. Keedutainast pole kuigi keerukas teha. Kondiitripritsi pole ka vaja, asja ajab ära ka pisem lusikas või lihtsalt kilekott, mille otsas väike auguke. 

Klikka retseptil: Riivleivakook kohupiima ja õuntega 

Riivleivakook kohupiima ja õuntega Foto: Mari-Liis Ilover

Mitte väga magus, aga mahlane ja Eesti maitsetest läbiimbunud kook. Selle õnnestumise saladus peitub riivleivas. Kõige parem oleks muidugi kasutada iseküpsetatud (ilma köömneteta) rukkileivast tehtud riivleiba. Kogus 12 lõiku.

Klikka retseptil: Kook Eesti Vabariigile 

Kook Eesti Vabariigile Foto: Hele-Mai Alamaa

See kook on lihtsalt jumalik. Eriti tassi tulikuuma kohviga. Palju õnne, Eesti!

Klikka retseptil: Pikk Hermann 

Pikk Hermann Foto: Eva Palu

Toompea linnuse edelatorn suure koogiküpsetaja pilgu läbi ehk lugu sellest, kuidas vabariigi aastapäeval suu magusaks saab.

Klikka retseptil: Kook vabariigi auks 

Kook vabariigi auks Foto: Eva Palu

Koogimeistri loomingut innustas meie ilus trikoloorne lipp.