Foto: Vida Press
Toiduuudised
18. detsember 2020, 12:12

Lugu ilmus Õhtulehe 2019. aasta jõululisas

Kuumi jõulujooke, mis keha üles soojendavad

Külmal ajal pole midagi paremat särtsakast kuumast joogist, mis rüüpaja kiiresti üles soojendab. Siin mõned retseptid, mida kodus hõlpsalt proovida saab.

Tšillikakao
Kahele

5 dl piima (2,5 või 3,5%), pool värsket punast tšillikauna, 100 g tumedat šokolaadi, 0,5 dl suhkrut, 1 tl kaneeli, kaunistuseks vahukoort.

VALMISTAMINE: Ribasta tšillikaunapoolik, millest seemed on eemaldatud. Vala kastrulisse piim, aseta pliidile, lisa tšilliribad ja lase keema tõusta. Kui tahad teravama maiguga jooki, pane tšillit rohkem või keeda selle tükke piima sees tasasel tulel kümmekond minutit.

Tõsta tšilliribad välja, sulata piimas tükeldatud šokolaad, sega juurde suhkur ja kaneel. Vala jook tassidesse, kaunista šokolaadikangidega või tõsta peale tupsuke vahukoort.

Allikas: chiliforumi.fi

Kogu pere õunaglögi
Kuuele

1 l õunamahla (kodune, Aura vm), 1 kaneelikoor, pöidlasuurune jupp ingverijuurt, soovi korral 1-2 tähtaniisi, fariinsuhkrut või mett.

VALMISTAMINE: Kuumuta õunamahl, lisa kaneelikoor ja kooritud ingveri juurejupp, soovi korral ka tähtaniis. Lase joogil umbes veerand tundi kaane all tõmmata ja maitsestuda. Kurna jook läbi sõela ja kuumuta uuesti. Kui soovid magusamat jooki, võid lisada veidi mett või fariinsuhkrut.

Allikas: NamiNami

Ingveritee
Ühele

1,5 tassi vett, u 10 g ingverijuurt, 1 tl musta tee puru, 1 tera pipart, 1 tera nelki, kaneeli, kardemoni, soovi korral 1 tass piima, suhkrut.

VALMISTAMINE: Lase vesi keema, lisa kooritud ja tükeldatud ingverijuur, lase tasasel tulel umbes viis minutit keeda. Viska vette pipra- ja nelgitera, puista pisut kardemoni ja kaneeli ning musta tee puru. Lase viis minutit vaikselt keeda. Siis lisa tassitäis piima, kuumuta keematõusmiseni, kurna jook ja vala tassi. Suhkrut lisa maitse järgi.

Allikas: health360.fi

Eggnog ehk munaliköör
Kahele

4 munakollast, 2 sl tuhksuhkrut, 2 dl vahukoort, 2 dl piima, 1 dl konjakit või rummi.

VALMISTAMINE: Klopi keedunõus kergelt läbi munakollased ja suhkur, vala juurde piim ja koor, tõsta nõu pliidile ja kuumuta ettevaatlikult segades, kuni jook muutub paksemaks. Kindlasti ei tohi lasta sel keema tõusta! Kreemjaks muutunud segu vala klassidesse, lisa alkohol, sega ja serveeri kohe.

Allikas: eggnogrecipe.net

_____________________

Kuumuta termost: kui tahad kuuma joogi termosega õue kaasa võtta, pea meeles, et termos tuleks enne joogi sissevalamist korralikult üles kuumutada. Vala sinna (algul ettevaatlikult niristades) termosetäis keeva vett, lase viis minutit seista, vala see ära ja alles siis kalla termosesse jook. Nii püsib see kauem kuum.

Piisake rummi: joogi soojendavat toimet võib tõhustada sortsukese rummiga. Traditsiooniliselt käib  kuuma joogi sisse tume rumm, mis annab rohkem aroomi ja maitset. Alkohol lisatakse vahetult enne serveerimist.