Kihiline peedi-juustusalat Foto: Jaan Heinmaa
Salati retseptid
24. veebruar 2020, 06:48

Kihiline peedi-juustusalat

Nostalgiline kihiline salat on tõeline hitt talvisele peolauale. Rikkaliku salati üks võtmetegelasi on marineeritud sibul, olles peale marineerimist mahe ja krõmps. Kes soovib, võib peedikogust vähendada ja salatisse panna ka riivitud keedukartulit või marineeritud kurki. Enne serveerimist vajab salat piisavalt seismisaega, et kaste jõuaks läbi kihtide valguda.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min
20 minutit +30 minutit marinaadis

Koostisosad
1 tk Suur sinbul
1 spl Suhkur
1 tl Äädikas 30%
500 g Keedupeet
2 tk Keedetud porgand
3 tk Keedetud muna
250 g Riivjuust
MAJONEESI-HAPUKOOREKASTE
3 dl Majonees
3 dl Hapukoor
Sool
Suhkur
Must piapr
Riivitud muskaat

Valmistamine

1. Koori sibul ja haki peeneks. Pane kaussi, kalla peale kuum vesi ja lisa suhkur ning äädikas. Kata kauss nt taldrikuga ja jäta vähemalt 30 minutiks seisma.

2. Sega kastmeks majonees ja hapukoor, maitsesta soola, suhkru, pipra ja muskaadiga. Pane külmkappi. Kaste võiks olla pigem soolasem, sest magedad salatikomponendid tõmbavad soolasust tugevalt tagasi.

3. Riivi peedid jämeda riiviga ja lase sõelal kuivemaks nõrguda, pigista võimalikult palju vedelikku välja. Koori ja riivi porgandid, haki munad.

4. Lao ained kihiti kaussi: pane kiht peeti, juustu ja kata kihi kastmega. Pane nüüd porgand ning muna ja kata jälle kastmega. Pane juustu-, peedi- ja sibulakihid ning kaste. Pane peale juust, peet ja kaste.

5. Tõsta salat vähemalt paariks tunniks külmkappi, et kaste jõuaks kihtidesse imbuda. Pikema seismisega aga muutub salat aina paremaks.