Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
17. veebruar 2020, 08:16

VIDEOÕPETUS | Vaata, kui lihtne on teha ise krõbe juustune Adžaaria hatšapuri (1)

Gruusia köök on otsekui loodud selleks, et toidust lohutust ja tuge saada. Hatšapuri ehk juustune pirukas on selle üks imelisemaid ja lihtsamaid kehastusi. Vaadake ja veenduge!

Gruusia saatkond kutsus koos restoran Tbilisi peakoka Mamukel Gorelashviliga ühel õhtupoolikul Toiduakadeemiasse, et rääkida Batumi ning Adžaaria piirkonna turismivõimalustest ja toidust. Ent kuna vaid rääkimine kõhtu ei toidu, valmistati üheskoos ka piirkonnale iseloomulik lahtine juustupirukas hatšapuri. 

Eestis on tuntum kinnine hatšapuri ehk Imerethi stiilis juustupirukas. Mamukel seletas puhtas eesti keeles, Iga perekond teeb Gruusias enda retsepti järgi, niisiis, pole olemas õiget ja valet hatšapurid

Hatšapuri on Mamukeli lapsepõlve peamine lohutustoit. Tema Eesti juurtega vanaema näiteks serveeris seda rohelise sibulaga.

Minu külaskäik Batumi kaheksa aastat tagasi sealsesse parimasse hatšapurikohvikusse kinnitab, et lahtine hatšapuri on Adžaaria köögi pärl. Batumis serveeritakse seda ohtra või ja toore munaga, mis asetatakse just ahjust tulnud hatšapuri juustusüdamele. See siis segatakse kahvliga ja nauditakse. Ääri süüakse vaid niipalju, kui vaja juustu-või-munasegu kõhus alla vajutamiseks. Liiga palju kohalikud neid süüa ei soovitanud - raiskavat väärtuslikku kõhuruumi. 

Mamukel Gorelashvili kuulas seda meenutust muigvel sui ja nentis, et eestlastele on veidi võõras idee terve muna toorena pirukale lisamisest. Seetõttu soovitab tema kasutada väiksemat ja seetõttu kiiremini kalgenduvat vutimuna.

Ka lisab Mamukel tagasihoidlikumalt võid ning kehutab maitsema ka ääri. Selleks, et ääred oleks maitsvamad, on tal oma nipp - seda aga vaadake juba videost! 

Retsept!

Tainas, kui tahad ise teha. Võid kasutada ka poest ostetud pärmitainast. 

1 l piima

300 g võid

1,5 kg jahu

10–15 g kuivatatud pärmi

1 spl suhkrut

1 spl soola

1,5 kg brõnsa juustu (või muud pehmet lehmapiimajuustu)

0,5 kg sulguni (või mozzarella) juustu

10 muna

Valmistamine:

Lisa käesoojale piimale suhkur, sool ja pärm. Lase tõmmata viis minutit ja lisa eelnevalt sõelutud jahu. Mudi tainast ning lisa järk-järgult jahtunud sulavõi (200g).

Vooli taigen pallikujuliseks, puista see üle jahuga ja jäta üheks tunniks seisma. Sõtku uuesti ning lase veel üks tund seista. Võid ka eelmisel päeval valmis teha ja külmikusse asetada. 

Riivi ja sega kokku kõik juustusordid.

Jaga tainas rusikasuurusteks tükkideks. Rulli iga osa umbes sentimeetri paksuseks ovaaliks ja aseta lusikatäis juustusegu keskele.

Näpi tainas lootsikukujuliselt keskele kokku. Keera tekkinud pätsike taguridi, kokkunäpitud koht allapoole ja lõika terava noaga keskele pikk lõhe. Venita see laiemaks ja keera veidi ääri alla, aga nii, et osta juustust ääks nö serva alla. 

Küpseta 180–200-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuniks lootsikuke on kuldne. 

Ahjust tulnud hatšapurile lööö keskele lahti üks vutimuna ja aseta lusikatäis võid.

Süüa tuleks seda rooga kuumalt! 

Head isu!