Toorjuustukook kohvi, šokolaadi ja mustikatega (1)
PÕHI
250 g Kalevi šokolaadimaitselised küpsised
4 tl Lahustuv kohvipulber
Sool
70 g Või
TÄIDIS
200 g Tume küpsetusšokolaad
400 g Maitsestamata toorjuust
200 g Rikottakohupiim
1 dl Suhkur
200 g Hapukoor või skyr
0.5 dl Hästi kange külm kohv
3 tk Muna
2 spl Maisitärklis
PEALE
300 g Hapukoor
2 spl Suhkur
200 g Värsked mustikad
Kaunistuseks kuivatatud rukkililleõied
Valmistamine
12-16 tk
1. Murra küpsised väiksemaks, tõsta koos kohvipulbri ja soolaga mikserikannu ning jahvata puruks. Sulata või, vala küpsisepurule ja sega läbi. Vooderda 26–28 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ja suru segu tihedalt vormi põhja. Tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
2. Tükelda šokolaad ja sulata kuumal veevannil. Hõõru toorjuust ja rikotta pehmeks, lisa suhkur, hapukoor või skyr ja külm kange kohv ning mikserda ühtlaseks. Vispelda munad koos maisitärklisega lahti, vala täidise hulka ja mikserda veel kord läbi. Lõpuks sega hulka sulanud ja jahtunud šokolaad.
3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja küpseta ahju alumises kolmandikus umbes 60 minutit, kuni kook on servadest küps, kuid keskelt veel õrnalt võbelev. Võta ahjust välja ja lase 10 minutit jahtuda. Sega hapukoor suhkruga läbi ja vala ettevaatlikult koogile. Küpseta veel umbes 10 minutit.
4. Lase koogil toasoojas maha jahtuda, seejärel tõsta vähemalt 4 tunniks või järgmise päevani külmkappi tahenema. Enne serveerimist kaunista värskete mustikate (sobivad nii mets- kui ka kultuurmustikad) ja kuivatatud rukkililleõitega.
Kommentaarid