Foto: Laura Oks
Toiduuudised
14. veebruar 2023, 13:41

Artikkel ilmus esmakordselt 14.02.2020

VALENTINIPÄEVAKS! Tippkondiiter Hannah Hintlian küpsetab koogi endale ja kutsule (+ punase sametkoogi retsept!)

Gurmaanide seas Tallinna üheks vingeimaks kondiitriks nimetatud ameeriklanna Hannah Hintlian veedab teise valentinipäeva Eestis oma kutsu seltsis romantilisi filme vaadates ja kavatseb selle puhul küpsetada kaks kooki: punase sametkoogi endale ja kaera-banaaniküpsetise neljajalgsele sõbrale.

Enne Eestisse kolimist töötas Hannah Hintlian Los Angeleses maailmakuulsas Thomas Kelleri restoranis Bouchon ja San Fransiscos kolme Michelini tärniga pärjatud restoranis Quince. Põhjala Tap Roomis valmistab pastry-chef ehk kondiiter Hintlian saiu, jäätiseid ja muid väga erilisi magustoite.

„Ma ei ole isiklikult valentinipäeva varem eriliselt tähistanud, olen sellesse teemasse rahulikult suhtunud," tunnistab Hannah. „Sel aastal aga on samal päeval mu koera esimene sünnipäev, teen talle väikese koogi – nii et edaspidi on valentinipäev üsna tähtis minu jaoks.“

Koerale küpsetab Hannah lihtsama koogi, mis koosneb kaerajahust ja banaanist.

Hannah on pärit Ameerika Ühendriikidest, kus sõbrapäev on väga levinud. „Pubekaeas tegime tavaliselt valentinipäeval sõbrannaga jäätisekooke, vaatasime „Titanicut“ ja tähistasime omavahel. Nüüd, täiskasvanuna ma tavaliselt ei küpseta midagi pühade puhul, aga mul on alati kodus maiustusi, mida nautida. Aga nooremana ma tegin igaks elujuhtumiks kooki, enamasti kreemikooke, küpsiseid või brownie´sid, vahel ka kõike korraga. Kõik minu peres on suured maiasmokad.“

Hannah tunnistab, et Eestis ei tundu valentinipäev nii värvikas. USAs on iga pood kaunistatud värvide ja südametega. „Ameeriklased suhtuvad igasse sündmusesse väga kirglikult. Me ei jäta kasutamata ühtki võimalust, et õhupallid ja lindikesed välja võtta. Tänavu plaanin ma valentinipäeval süüa oma koeraga koos kooki ja vaadata Netflixist „To All the Boys I´ve Ever Loved“.“

 Teistel aga soovitab Hannah sõbrapäeval üllatada oma kallimaid kuulsa punase sametkoogiga (Red Velvet Cake), mis ongi algselt Ameerikast pärit Selle valmistamiseks tuleb küll aega varuda, kuid hõrk tulemus on seda väärt.

Punane sametkook

  • 120 g vett

  • 43 g kakaopulbrit

  • 225 g jahu

  • 325 g suhkrut

  • 10 g soola

  • 10 g söögisoodat

  • 215 g petipiima

  • 30 g valge veini äädikat

  • 165 g õli

  • 2 muna

    Sega kõik kuivained kokku. Sega kõik vedelad koostisosad kokku. Vala segu kuivainete hulka, samal ajal sega. Kui kõik on segunenud, küpseta 180 °C juures, kuni tikk tuleb koogi keskelt puhtalt välja – küpsetamise aeg sõltub ahju ja koogivormi mõõtmetest.

    Vaarikamoos (poest ostetud või isetehtud)

    500 g vaarikaid
    100 g moosisuhkrut
    5 g sidrunimahla

    Sega koostisained ja keeda, kuni moos muutub paksuks. Jahuta enne kasutamist täielikult.

    Äärista 24 cm läbimõõduga koogivormi servad ja põhi küpsetuspaberiga ning aseta sügavkülma.
    Moosikihi jaoks: vala moos koogivormiga sama suurusega küpsetuspaberile ja hoia üleöö sügavkülmas.


Koogikihtide jaoks: lõika kook ühesuurusteks kihtideks ja külmuta. Koogikihid peavad olema vormist 0,5–1 cm väiksemad.

Crème Fraîche vaht

280 g crème fraîche
50 g suhkrut
100 g apelsinimahla
Ühe apelsini koor
7 g želatiini
320 g 35% vahukoort

Sega pulbriline želatiin või želatiinilehed külma veega. Kuumuta väikeses potis suhkruga pool crème fraîche'ist ja kuumuta, kuni suhkur on lahustunud. Lisa želatiin.

Sega kausis teine osa crème fraîche'ist apelsinimahla ja riivitud apelsinikoorega. Lisa soe crème fraîche, sega ja pane kõrvale.

Vahusta vahukoor kausis keskmise jäikuseni ja sega ettevaaatlikult crème fraîche'i hulka. Vaht peab olema tihke, kuid valatav.

Kokkupanek

Aseta esimene koogikiht vormi, seejärel vala osa vahust ja aja see spaatliga laiali. Aseta moosikiht ja vala veel vahtu, silu spaatliga ja korda tegevust. Hoia üleöö sügavkülmas.

Järgmisel päeval tõmba küpsetuspaber lahti ja võta kook vormist välja. Kui kook on pisut kinni jäänud, võta föön appi, föönita veidi koogipõhja külgi ja kook tuleb välja. Eemalda küpsetuspaber alt ja külgedelt. Lase soojeneda toatemperatuurini või külmkapis ja naudi.