Proovi sel aastal hoopis läätsedega vastlasuppi.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
23. veebruar 2020, 11:29

Vastlaroad uues kuues: valmista suppi hoopis läätsedest ja kuklite asemel küpseta pliine!

Hõissa, meil on uues kuues vastlad! Kui liud lastud ja vurrid keerutatud, kulub kausitäis tummist suppi kindlasti ära. Ja mis vastlad need oleks, kui pärast supisöömist millegi mõnusaga maiustada ei saaks?

Vastlasupp läätsedest
Vastlatoitude klassika on seakoodiga hernesupp, kuid traditsiooniliselt söödi Eestis vastlate ajal kõiki kuivatatud kaunviljadest suppe: herne-, oa- ja ka läätsesuppe. Proovi sel aastal hoopis läätsedega vastlasuppi.

Vaja läheb (neljale):

  • 1 suur sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 keskmist porgandit
  • 3 sellerivart
  • 1 loorberileht
  • 400 g purustatud tomateid
  • purgitäis vett
  • 1 köögiviljapuljongikuubik
  • 100 g rohelisi kuivatatud läätsi
  • 1 tl paprikapulbrit
  • soola-pipart
  • 1 tl suhkrut
  • praadimiseks õli, serveerimiseks maitserohelist

Valmista suppi nii:
1. Puhasta ja haki sibul ning küüslauk, viiluta porgand ja seller.
2. Kuumuta poti põhjas õli ja prae mõni minut sibulat, porgandit ning poolt selleriviiludest.
3. Lisa küüslauk, loorberileht ja tomatikonserv. Sega hulka ka konservipurgitäis vett (mis aitab ka purgi korralikult tühjaks saada) ja pudista potti puljongikuubik.
4. Loputa jooksva vee all läätsed, nõruta need ning kalla potti. Hauta leent vahepeal segades umbes 20 minutit, kuni läätsed on pehmed. Maitsesta suppi paprikapulbri ja soola-pipra-suhkruga.
5. Tõsta potti ülejäänud sellerivarred, et need jääksid serveerides krõmpsud ja helerohelised. Kuumuta supp veel korra läbi ja serveeri maitserohelisega.

See supp sobib ka veganitele!
Valmib 40 minutiga!

Rohelised või punased läätsed?
Kasuta selles supis rohelisi läätsi, punased kooritud läätsed on väga pehmed ja keevad selle retsepti jaoks liiga pudruseks.

NIPP!
Tomatiroogadesse on hea lisada ka veidi suhkrut – terake suhkrut tasakaalustab tomati happelisust ja toob toidu puhtad maitsed esile.

Vastlapliinid (6–8 maiustajale)
Kui Põhjamaades süüakse vastlate ajal tuhksuhkruse mütsiga vahukoorekukleid, siis slaavi ja germaani köögis on sel päeval au sees pannkoogid. Võta mõlemast köögist parim ja valmista kelmikad vastlapliinid, mis kuhjaks laotuna ning kreemiga kaetult näevad välja kui kuklid.

Kui Põhjamaades süüakse vastlate ajal tuhksuhkruse mütsiga vahukoorekukleid, siis slaavi ja germaani köögis on sel päeval au sees pannkoogid. Foto: Kristi Rebane

Vaja läheb:

  • 4 dl piima
  • 10 g kuivpärmi
  • 150 g toortatrajahu
  • 1,5 dl keefi rit
  • 50 g sulavõid
  • 2 muna
  • ⅔ tl soola
  • 100 g nisujahu
  • praadimiseks võid või neutraalse maitsega õli

Serveerimiseks:

  • paar supilusikatäit mett või hapukat moosi
  • 300 g kohupiimapastat
  • 2 dl rõõska koort
  • 2–3 sl suhkrut

Taina valmistamiseks ja praadimiseks läheb kokku 1 h + käärimise aeg.

Valmista pliine nii:
1. Kuumuta piim käesoojaks ja lahusta selles pärm.
2. Vispelda sisse 150 g tatrajahu ja keefir ning jäta kaetult külmkappi üle öö seisma ja käärima.
3. Järgmisel päeval lase tainal veel tunnike toatemperatuuril soojeneda ja seejärel klopi sisse veidi jahtunud sulavõi, munakollased, sool ning nisujahu.
4. Viimasena sega õrnalt tainasse vahustatud munavalged.
5. Prae pliinid mõlemalt poolt kuldseks, ära unusta ka päris väikeseid pliine, millest „kuklile“ mütsid teha. Kuna tainas on piisavalt võid, pole mittenakkuva pinnaga pannile rasvainet vaja lisada. Kui praed pliine aga näiteks malmpannil, lisa praadimisel pannile võid või neutraalse maitsega õli.
6. Serveerides lao pliinid vähese mee või moosiga vaheldumisi kuhjaks. Eelviimase pliini alla pane supilusikas suhkruga maitsestatud kohupiima- või kohupiima-vahukoorekreemi. Pliinid on parimad samal päeval.

Hea teada!

  • Pliinitegu tuleb alustada juba eelmisel õhtul, et tainas piisavalt hapneda saaks.
  • Asenda retseptis nisujahu toortatrajahuga ja saad gluteenivabad pliinid. Tatrajahust pliinid tulevad pähklisema maitsega, samas kui nisujahuga pliinid saavad pehmema tekstuuri.
  • Võid pliine serveerida ka soolaste lisanditega. Klassikaliselt hästi sobivad pliinidega rammus hapukoor koos kalamarja või soolakala ja punase sibulaga. Hea paariline on pliinidele näiteks ka seene- või suitsukalasalat.