Video: Mari Luud
Toiduvideod
13. veebruar 2020, 14:28

VIDEOÕPETUS | Üllata kallimat südamega kohvitassis – barista õpetab, kuidas seda välja võluda!

Kohv on teadagi meeli stimuleeriv jumalik jook, millele piimavaht annab sensuaalset kreemisust. Ent kas teadsid, et kui joonistad piimavahuga joogi pinnale südamekese, tõuseb selle joogi väärtus oluliselt? 

Ei, see pole nali. Kohviku City Kohviteek omanik, kohvivõistlustel auhindu pälvinud barista Patrick Paidla sõnul on uuringud näidanud, et inimesed on nõus maksma kaunilt serveeritud ja pildiga kohvi eest kuni 11 protsenti rohkem. Ent veelgi olulisem on selle vahupildikese emotsionaalne sõnum – see näitab, et sinust hoolitakse. 

See poiss jõuab kaugele

Patricku jaoks on kohv midagi enamat kui südamed ja armastus, see on tema kirg. 21aastane kohvimeister ja kohvikuomanik astus esimesed sammud selles maailmas suisa kaheksa aastat tagasi. 

Nimelt oli tema vanematel kohvik. Kui aga poiss söandas küsida taskuraha, küisisid vanemad otse: nii, kuidas me su graafikusse paneme. Tahad taskuraha – asu aga teenima!

Kohvikultuuri juurde saabumisest on aga noormehel rääkida tore lookene. Nimelt astus kord üks härrasmees üle nende kohviku ukse. Tellis cappuccino. Patricku õde valmistas ja serveeris soovitud joogi.

Härrasmees maitses ja nentis: oo, päris hea. Ja siis tegi ise uue. "Ütleme nii, et need olid kaks eri erinevat jooki," muheleb Patrick.

Seejärel tegi härrasmees kohvikupersonalile koolituse. Pärast seda, kui toona 14aastane Patrick jäi koristama, kuulis ta pealt, kuidas mees teistele ütles: "Vaadake seda poissi. Temast saab kunagi asja."

Need sõnad vajutasid Patrickusse sügava jälje ning said otsustavateks: jah, ma tahan selle alaga tegelda. "Näete, kui suur mõju on siiral tunnustusel, " muigab noormees. "Ma olen nii rõõmus, et mul on võimalus seda maailma avastada ja teisteni tuua."

Kuidas aga piimakohvi peale pilti teha?

Põhimõte on hästi lihtne: sul on vaja kanget kohvi, mille peale on tekkinud kohviõlist ja veest emulsioon ehk helepruunikas vaht ehk crema. Seejäel on vaja vahustatud piima, mille peale oleks moodustunud siidjas tihedamulliline mikrovaht. 

Latte art on hästi lihtne, julgustab Patrick. "Esmalt kallad piima kõrgemalt peenema joana kohvi peale, nii et piima raskem osa vajuks crema alla. Kui kaks kolmandikku tassist on täis, paned piimakannu tila hästi lähedale crema'le ning tõstad kannu tagantpoolt, et mikrovaht voolaks joogile peale." 

Süda on üks lihtsamaid kujutisi – selleks tuleb lihtsalt valada kohvi pinnale pilveke ja siis tõmmata piimakannu tilaga sellest veidi kõrgemalt läbi. 

Teiste kujundite – luige, tulbi jms loomiseks liigutab barista piimajuga veidi teisiti. Patricku viimase aja lemmikud on ükssarvikud, mida ta hoole ja armastusega kohvile võlub. Latte art'i saab teha ka läbi šabloonide, ent nõnda sulanduvad kujundid kiiremini kohvisse. 

Aga vaadake juba videost, kuidas see meil välja tuli! 

Ja muuseas, cappuccino, mis on Patricku maitse järgi valmistatud Lõuna-Ameerika ubadest koos vahustatud piimaga, maitses jumalikult!

See muuseas ongi üks noormehe soovidest: "Ma tahan inimestele näidata, kui palju maitseid ja võimalusi on ühes sellises seemnekeses peidus. Kohvimaailm on tohutult põnev."