Kalatoitude retseptid

Küpsetatud tursk kreemises kastmes 

Pille Enden, 13. veebruar 2020, 07:30
Küpsetatud tursk kreemises kastmes Foto: Jaan Heinmaa
Sellise roa võib argiõhtulgi ahju pista, sest valmib üsna kiirelt. Kuna valges kalas on rasva üsna vähe, siis selline kreemine koorekaste teeb  kala mahlasemaks. Oma väikese lisanüansi annavad kalale tursamaks ja keedumuna. Tursa asemel võib vormi panna ka muu valge kala fileed. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
20 minutit + 20-25 minutit ahjus

Koostisosad
600 g Nahata tursafilee
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 prk Tursamaks (230g)
2 tk Keedetd muna
4 spl Või
1 dl Panko paneerimishelbed või riivsai
Sool
Must pipar
Õli vormi määrimiseks
KOORE-JUUSTUKASTE
2 spl Või
2 spl Maisitärklis
4 dl Rõõsk koor 35%
2 spl Riivitud parmesan

Valmistamine

1. Kastme valmistamiseks sulata või poti põhjas. Lisa vähehaaval maisitärklis ja sega võiga hästi läbi. Nirista hulka vahukoor samal ajal vispliga segades. Kuumuta 2-3 minutit, kuni kaste pakseneb ja saavutab paksu kisselli paksuse. Sega hulka riivitud parmesan ja maitsesta soola ning pipraga.

2. Määri ahjuvorm õliga. Lõika tursafileed portsjontükkideks ja lao vormi. Maitsesta soola ja sidrunimahlaga, pane ühtlase kihina peale tursamaks ja hakitud munad.

3. Sulata või, nirista pool sellest fileedele, puista peale panko ja nirista sellele ülejäänud või.

4. Tõsta kreem kalatükkide vahele. Pane vorm ahju ja küpeta 25-30 minutit. Siis keera ahjul peale grillreziim (või ülemine kuumus), tõsta temperatuur 230 kraadini  ning küpseta kuni kala ja kaste on kuldpruunid.

5. Võta ahjust ja paku juurde värsket salatit, aurutatud köögivilju, keedetud kartuleid või riisi.