Lahjema kohupiimaga valmib kõvem juustulaadne sõir, rasvasema kohupiimaga pehmem, kreemine juust. Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
9. veebruar 2020, 11:50

SAMM-SAMMULT ÕPETUS: sõir ehk kohupiimajuust kolmel erineval moel (2)

Sõir ehk kohupiimajuust sobib suurepäraselt Eesti Vabariigi sünnipäeva suupistelauale, eriti kui on valmistatud kodumaisest toorainest. Serveeri sõira kuubikute või viiludena koos juustumoosiga. Köömnesõira juurde mekib hästi ka mesi.

Vaja läheb:

Köömnesõir

  • 500 g 0,1protsendilist kohupiima
  • 1 l piima
  • 2 sl võid
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 sl köömneid

Pestosõir

  • 500 g 0,1protsendilist kohupiima
  • 1 l piima
  • 1 sl võid
  • 1 muna
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl basiilikupestot

Ürdi-küüslaugusõir

  • 500 g 9protsendilist talukohupiima
  • 1 l piima
  • 1 sl võid
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 sl hakitud ürte, näiteks tilli, peterselli, murulauku

Lisaks läheb kõigi sõirade puhul vaja:

  • sõela
  • marlit, mis kataks sõela kahekordselt

Valmista sõira nii:
1. Pudista kohupiim käte vahel potti, lisa piim ja kuumuta madalal tulel, kuni vadak on eraldunud.

1. Foto: Kristi Rebane

2. Vala poti sisu marliga kaetud sõelale ja jäta kausi kohale nõrguma. Soovi korral jäta vadak alles, et seda hiljem toiduvalmistamisel kasutada.

2. Foto: Kristi Rebane

3. Pese ja kuivata pott ning pane tagasi tulele, et sulatada potis või.

3. Foto: Kristi Rebane

4. Kuni või sulab, klopi väikeses kausis lahti muna, lisa sool ja soovitud lisand: köömned, pesto või hakitud küüslauk ning ürdid.

4. Foto: Kristi Rebane

5. Kalla sõir tagasi potti ja sega sulavõiga läbi.

5. Foto: Kristi Rebane

6. Kuumuta sõiramassi puulusikaga pidevalt segades mõni minut, kuni moodustub pall.

6. Foto: Kristi Rebane

7. Lisa sõirale munasegu ja kuumuta pidevalt segades veel 3–4 minutit.

7. Foto: Kristi Rebane

8. Pese marli, loputa külma veega ja pane kahekordselt tagasi kausi kohale sõelale. Kummuta sõir märja marliga kaetud sõelale.

8. Foto: Kristi Rebane

9. Voldi marli ääred juustule ja aseta raskuseks peale taldrik. Pane sõir koos raskusega üle öö külmkappi tahenema. Hoia valmis sõira õhukindlalt külmkapis nagu tavalist juustu.

9. Foto: Kristi Rebane

Aega läheb 20 minutit + sõira üle öö seismise aeg!

Vadak ja selle head omadused
Vadak on rohekaskollaka värvusega vedelik, mis jääb alles, kui piimast või piimatoodetest on välja kurnatud kalgendunud piimavalk kaseiin. Vadak sisaldab laktoosi ja sinna on alles jäänud B-grupi vitamiinid. Kuna vadak on valgurikas, on see populaarne toidulisand kulturistide seas. Kasuta vadakut näiteks putru keetes või pannkoogitainas muu vedeliku asemel või lisa seda smuutidesse.

Katseta hooajaliste maitsetega!
Tee sõira kevadel karulaugu või karulaugupestoga, suvel värske basiiliku või
muude peenraürtidega, sügisel peenemaks hakitud kuivatatud jõhvikate ja lusikatäie meega.

Ricotta'st sõira ei saa!
Sõira valmistamiseks ricotta ei sobi – see on mozzarella tegemisel järele jäänud vadakust valmistatud kohupiim, mis ei kalgendu piimaga kuumutades nii, nagu sõira jaoks vaja.

Hea teada!
Lahjema kohupiimaga valmib kõvem juustulaadne sõir, rasvasema kohupiimaga pehmem, kreemine juust. Sõir tuleb seda kollasem, mida kollasema rebuga on muna.

Vanaema nipp!
Sõira esimese nõrgumise aeg peab Kristi Võru vanaema sõnul, kelle käest ta sõirategu õppis, olema täpselt nii pikk, kui kaua kulub perenaisel rahulikult poti pesemiseks, kuivatamiseks ning seal või sulatamiseks.