Kui me mulgipudru tegemise ette võtame, siis ikka suure potiga. Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
8. veebruar 2020, 13:33

NOSTALGILINE TOIT | Esivanemate moodi mulgipuder (5)

Kui me mulgipudru tegemise ette võtame, siis ikka suure potiga. Poole sööme kohe ära, kuid eriti hea on see roog praetuna teisel ja ka kolmandal päeval.

Mulgipuder on eestlaste toidulaual olnud juba väga ammustest aegadest, aga tänapäeval koondub selle nime alla lõpmatu hulk versioone, mida kodudes valmistatakse ning siis perekonniti põlvest põlve edasi antakse. Nii oli minu lapsepõlve mulgipuder pigem kruubi-kartulipuder, millele sai „silma“ pandud praetud lihakõrneid. Sõbranna kodus aga tehti seda putru hoopis ahjus, ja see oli ka väga hea. Koos oma kalli abikaasaga sain kaasa tema kodust, Põlvamaalt pärit mulgipudru retsepti. Tegelikult teebki seda putru meie kodus minu mees, sest temal tuleb see kuidagi eriti hästi välja. Eks seepärast, et tema sai õpetussõnad oma isalt. No ja eks mehed olegi ju head kokad.

Vaja läheb:

  • 100 g odrakruupi
  • 1,5 kg kartuleid
  • 300 g läbikasvanud ribiliha
  • 1 suurem sibul
  • 200 ml piima
  • natuke õli liha praadimiseks
  • võid pudrusilma panemiseks
  • soola

Valmista putru nii:
1. Pese kruubid ja jäta tunniks-paariks külma vette ligunema.
2. Koori kartulid ja lõika väiksemateks tükkideks, keskmine kartul näiteks neljaks. Lõika ribiliha väikesteks kuubikuteks. Haki sibul.
3. Pane kartulid ja kruubid koos soolaga maitsestatud vette keema. Lisa vett nii palju, et kartulid oleksid vaid peaaegu kaetud. Keeda, kuni kartulid ja kruubid on hästi pehmed, kartul võib isegi veidi laguneda, ning kurna vett veidi vähemaks.
4. Samal ajal prae õlis liha nn kõrneteks. Sibul lisa natuke hiljem, kui liha juba kenasti pruunistuma hakkab, sest sibul peaks jääma ilus klaasjas.
5. Lisa liha ja sibul kartulitele ning tambi need kenasti pudruks. Vähehaaval lisa ka kuum piim. Piim peab olema enne kartulitele kallamist kindlasti kuum, sest külm piim teeb pudru tihkeks ja halliks. Tambi ja sega seni, kuni puder on sinu jaoks õige tekstuuriga. Kindlasti ka maitse, et vajadusel veel soola lisada.
6. Kui puder valmis, jaga see kohe väikestesse kaussidesse, igale kausitäiele ka võisilm keskele. Mõni kausitäis jäta kohe söömiseks, teised pane külmkappi.

Retsepti järgi saad 4–5 portsu putru!

Teise päeva ülepraetud puder
Järgmisel päeval lõika puder juba kausis parajateks, paari sentimeetri paksusteks viiludeks. Pane pudruviilud ettevaatlikult kuumale pannile õli sisse praadima. Prae neid mõlemalt poolt, ja ikka nii, et hea ja krõbe on. Sellise praepudru juurde sobib suurepäraselt natuke hapukoort. Imemaitsev roog!

Eriti hea on see roog praetuna teisel ja ka kolmandal päeval. Foto: Jana Olesk