Kirju rooskapsasalatFoto: Jaan Heinmaa
Salati retseptid
4. veebruar 2020, 13:15

Kirju rooskapsa salat (1)

Väike rooskapsas on oma nime vääriliselt kaunis nagu lillenupp, seejuures suure C-vitamiini ja kiduainete sisaldusega, ning kergelt aurutatuna sobib suurepäraselt salatiks. Vaarikaäädikaga valmistatud kaste tasakaalustab kapsa mõrkjust ja annab salatile eriti hea maitsenüansi. 

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
500 g Rooskapsas
1 tl Sool
1 tk Väike punane sibul
250 g Kirsstomatid
20 tk Kvaliteetne oliiv
200 g Salatijuustu kuubikud (või feta või kitsejuust)
KASTE
1 tk Suur küüslauguküüs
2 spl Vaarikaäädikas
1 tl Sinep
2 tl Mesi
Sool
Must pipar
3 spl Oliiviõli

Valmistamine

1. Puhasta rooskapsad närbunud lehtedest ja lõika ettevaatlikult ära ka juurekontsu kuivanud osa. Suuremad kapsakesed lõika pooleks. Aja potis umbes pool liitrit vett keema, lisa 1 tl soola ja auruta kapsaid soolvees 6–7 minutit. Kalla kapsad sõelale, vala külma veega üle ja jäta nõrguma.

2. Kastme jaoks koori küüslauk ja haki peeneks. Sega äädika hulka sinep, mesi, hakitud küüslauk, veidi soola ja pipart ning kõige lõpuks õli.

3. Koori sibul ja lõika õhukesteks rõngasteks. Pese tomatid, suuremad lõika pooleks. Nõruta oliivid ja salatijuustu kuubikud. Tõsta jahtunud ja nõrgunud rooskapsad koos sibulaviilude, tomatite, oliivide ja juustukuubikutega kaussi ning sega kastmega läbi.

4. Kui kasutad pehmet fetat või kitsejuustu, siis murenda see peale pärast seda, kui oled salati kastmega läbi seganud. Siis ei „sula“ juust salati sisse laiali. Söö kohe.