Taimetoidu retseptid

Tummine juurviljasupp küdooniaga 

Tiina Lebane, 11. veebruar 2020, 08:13
Tummine juurviljasupp aivagaFoto: Jaan Heinmaa
Sametine, aromaatne ja olgem ausad – üsna rammus püreesupp on keset lumeta talve tõeline lohutustoit. Pektiinirikas aiva ehk küdoonia ei sobi toorelt söömiseks, külla aga annab supile puuviljale omase magusa-hapuka meki. Supp on luksuslikult paks ja rammus. Kui tunned süümepiinu, siis kasuta vahukoore asemel toidu- või veelgi lahjemat kohvikoort ja suurenda puljongikogust. Aga võib juhtuda, et siis lohutab see sind hoopis vähem... 

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1 tk Aiva (umbes 300g)
350 g Pastinaak
150 g Porgand
1 tk Suur sibul
2 spl Oliiviõli
6 dl Aedviljapuljong
Sool
Must pipar
Suitsuparika maitse järgi
4 dl Rõõsk koor 35%
4 spl Brändi või vermut (soovi korral)

Valmistamine

1. Pese aiva ja lõika pooleks, koori, eemalda seemnekoda ja lõika viljaliha kuubikuteks. Koori pastinaagid ja porgandid ning lõika väiksemateks tükkideks. Koori sibul, haki ja prae poti põhjas kuumas õlis klaasjaks. Lisa aiva- ja juurviljatükid ning puljong, lase keema tõusta ja hauta madalal kuumusel umbes 30 minutit.

2. Püreesta supp saumiksriga, seejärel maitsesta soola, pipra ja suitsupaprikaga. Vala potti umbes 3,5 dl koort ja kuumuta supp aurama. Vahepeal vahusta ülejäänud koor pehmeks vahuks. Kui soovid, sega kuuma supi hulka 3–4 sl brändit või vermutit. Jaga supp taldrikutesse ja tõsta igale portsjonile peale lusikatäis vahukoort.