Retseptid

Põhjata kõrvitsa-juustu plaadipirukas 

Tiina Lebane, 15. veebruar 2020, 11:05
Põhjata kõrvitsa-juustu plaadipirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kui avastad, et sügisest on veel üks kõrvits alles jäänud, siis kasuta osa sellest pehme ja mõnusa plaadipiruka küpsetamiseks. Fitaki asemel või kasutada ka kodujuustu või asendada sellega osa fetalaadsest pehmest juustust. Kuna kodujuust ei ole kuigi soolane, siis lisa soola rohkem. Pirukas on kõige maitsvam soojalt ja kui tahad Kreeka-elamust, siis nirista kuumale pirukapalale veidi mett peale. Külm pirukas on samuti hea ja sellest lõigatud väiksemad tükid sobivad hästi suupistelauale.

Koostisosad
1 kg Puhastatud (muskaat)kõrvits
2 tk Muna
2.5 dl Piim
0.5 kg Pehme valge Fitaki juust
1.5 dl Õli
Sool
Purustatud must pipar
6 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber

Valmistamine

1 ahjuplaaditäis

1. Riivi kõrvits jämeda riiviga. Pane ahi 200 kraadi peale sooja, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

2. Klopi suures kausis munad piimaga lahti, murenda hulka juust (jäta umbes 100 g pealepuistamiseks), lisa õli, 1 tl soola ja 0,5 tl pipart ning riivitud kõrvits. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa osade kaupa ja segades juustu-kõrvitsasegu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja murenda ülejäänud juust kahvliga peale. Keeruta veskist peale veel veidi pipart ja tõsta plaat ahju keskmisele siinile.

3. Küpseta 45–50 minutit, kuni pirukas on pealt kuldseks küpsenud. Söö ahjusoojalt.