Värske Saaremaa suitsulest Foto: Manona Paris
Toiduuudised
4. veebruar 2020, 10:26

EESTI TÕMBAB TOIDUGA! Gurmaanid jätavad siia kulinaarse elamuse nimel aastas 338 miljonit eurot (4)

Toit kui maailma üks kuumimaid turismitrende toob iga aastaga Eestisse aina rohkem väliskülalisi, kelle eesmärk on tulla Eestist head ning algupärast kulinaariaelamust otsima. 

Maailma toiduturismiorganisatsiooni (World Food Travel Association) andmetel panustavad turistid sihtriigis kulutatud rahast keskmiselt 25 protsenti toidule ja joogile, mis tähendab, et Eestit külastades jätavad välisturistid meie toidu- ja söögikohtadesse hinnanguliselt 338 miljonit eurot aastas, on kirjas Toidutarele saadetud teates.

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretär Mariann Lugus kinnitab, et maailmas on kiirelt kasvamas väga suur trend ehk toiduturism, kus sihtkohti ei valita enam ainuüksi hea ilma või hinna pärast, vaid maitsva ning põneva köögi järgi. Tema sõnul on Eesti toit maailmas positiivselt silma jäänud ning see toob lähiaastatel siia tavaturistidele lisaks just kulinaarseid seiklusi hindavaid väliskülalisi.

“Eesti köögi tunnus on puhtad maitsed ning hea kohalik tooraine, millest kokad teevad nii algupäraseid hõrgutisi kui ka tänapäevasest põhjamaisest köögist inspireeritud maitseelamusi,” ütles Lugus. “Oma toiduga on Eesti maailmas aina rohkem silma jäänud ning tänavunegi turismiaasta on paljuski toidule pühendatud. Näiteks toimub juba maikuus Eestis tippkokkade kokandusvõistlus Bocuse d’Or Europe, mis tõstab Eesti gastronoomilises mõttes veelgi rohkem esile ning suurendab kindlasti toiduturistide arvu.”

Eesti inimesed saavad kohalike toidupiirkondade pakutavaga tutvuda reedest pühapäevani toimuval turismimessil Tourest, mil uksed avab taas Eesti Toidutee pop-up resto. Koostöös Eesti maaturismiga on toidutee messile püstitanud Kolu kõrtsi trahterimiljööga pop-up resto ehk koondanud ühe katuse alla kõik Eesti toidupiirkonnad just neile iseloomulike kulinaarsete hõrgutistega. Kokku pakub Toiduteel roogi 15 toidupiirkonda üle 50 väiketootjaga.

“Meie esiemade retseptid ning põlvest põlve pärandatud tarkused on leidnud tee messi lettidele nii kohapeal nautimiseks kui ka kaasa ostmiseks,” ütles Lugus. “See on elamus, mida julgen juba praegu kõigile väga tungivalt soovitada.”

Esimest korda on võimalus Tourestil seigelda ka Eesti veiniteel, mis viib inimesed põnevale veiniteekonnale läbi Eesti. Messil saavad esimest korda kokku 16 kohalikku veinimaja.

“Kindlasti on see põnev retk nii eestimaalastele kui ka külalistele, kes messile satuvad. Eestlase jaoks võib mõte Eestist kui veinimaast tunduda pisut harjumatu, ent seda enam on põhjust nädalavahetusel Eesti Näituste messihalli külastada ning end Eesti veinidega kurssi viia,” rääkis Lugus. “Eesti veinimajad pakuvad maitseid nii kohalikest viinamarjadest, puuviljadest, marjadest kui ka lilledest ja ürtidest. Mekkijatele võin juba ette lubada nii üllatusi kui ka gastronoomilist elamust.”

“Eesti toidu hallis pakuvad kohalikud toidutootjad ja veinivalmistajad degusteerimiseks ning kaasa ostmiseks head kodumaist toitu, mille korraga maitsmiseks tuleks sisuliselt terve Eesti risti-põiki läbi sõita,” lisas Lugus.