Toiduuudised

Miks krokodill ja konn maitsevad nagu kana? (9)

Kersti Eero, 10. veebruar 2020, 14:24
Kuna konn liigutab hüpates oma koibi sama kiiresti kui kana lennates tiibu lehvitab, puudub neil ka lihastes tugevamat maitset andev rasv rasv. Foto: Vida Press
Me suudame eristada punase liha maitset, kuid kui proovime esimest korda valget liha, võrdleme seda sageli kanaga. Saladus peitub looma lihastüübis, kirjutab Stuart Farrimond oma raamatus „Gastronoomia“. 

Kanad ei tegele eriti vastupidavusspordiga, mistõttu koosneb nende liha enamasti heledast, „kiirest“ lihasest, mis on mõeldud tugevate lühiajaliste liigutuste jaoks nagu tiibade lehvitamine. Kiirelt liikuvad lihased on pehmed, saledad ja ilma tugevamat maitset andva rasvata. Kuna enamikul loomadest on heleda lihase osakaal kehas sarnane, maitsevadki nad nagu kana. Näiteks hani, konn, madu, kilpkonn ja krokodill.   

Seevastu suures osas punases lihas leiduvas tumedas „aeglases“ lihases on rohkem rasva ja see muudab nende eristamise hõlpsamaks.