Hapukoore-keedukreemi kook purutainagaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
29. detsember 2020, 11:50

Retsept ilmus veebruaris 2020

AASTA MENUKAIM KOOK! Hapukoore-keedukreemi kook purutainaga ehk nostalgiline plombiiritort (2)

See kook on pärit meie idanaabrite retseptivaramust ja kannab seal nime plombiiritort. Maitselt vast meenutab tõesti plombiirijäätist. Koogi valmistamiseks pole vaja ahju sisse lülitada, sest purutaina küpsetamine või õigemini praadimine toimub pannil. Mõnusalt kreemine kook vajab seismisaega, et tainas saaks kreemist läbi imbuda ja maitsed ühtlustuda.
Koostisosad
PURUTAINAS
5 dl Nisujahu
150 g Toasoe või
1 dl Suhkur
HAPUKOORE-KEEDUKREEM
2 tk Muna
2 spl Kartulitärklis
2 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
500 g Hapukoor
75 g Või
1 dl Jõhvikad kaunistuseks

Valmistamine

8 tk

1. Sega kausis pehme või, suhkur ja jahu ning mudi näppudega peeneks puruks. Vajadusel lisa veel veidi jahu, et puru oleks piisavalt kuiv.

2. Prae tainapuru kuival pannil osade kaupa (3-4 jaos) kuldpruuniks, sega praadimise ajal labidaga. Tõsta puru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või muule suuremale alusele suhteliselt õhukese kihina jahtuma.

3. Kreemi valmistamiseks klopi munad kastrulis lahti, lisa tärklis, suhkur ja vanillisuhkur, sega ühtlaseks. Lisa hapukoor ja klopi või mikserda ühtlaseks.

4. Pane kastrul pliidile ja kuumuta mõõdukal kuumusel segades, kuni kreem pakseneb, u 7-10 minutit. Pliidi kuumus võib alguses olla kõrgem, aga kui kreem hakkab põhjast paksenema, siis keera madalaks.

5. Võta pott pliidilt, lase veidi jahtuda ja lisa tükkideks lõigatud või. Sega, kuni või on sulanud ja kreem ühtlane, lase jahtuda. Pane 2 -3 tunniks külmkappi.

6. Aseta 20 cm lahtikäiva koogivormi äär tordialusele. Lõika küpsetuspaberist vormi ääre laiused ja ümbermõõdu pikkused ribad. Et paber vormi küljes paremini püsiks, võib vormi ääre õliga kokku määrida. Kata vormi ääred küpsetuspaberi ribadega.

7. Jaga tainapuru neljaks. Pane vormi põhja 1 osa tainast ja silu ühtlaseks. Pane peale kolmandik kreemist ja silu. Jätka sarnaselt kihtide moodustamist, kuni aineid jagub.Pealmiseks kihiks peab jääma tainapuru. Pane kook vähemalt 8 tunniks, aga parem kui üleöö, külmkappi.

8. Võta ettevaatlikult koogi ümbert äär ära ja eemalda paber. Kaunista kook jõhvikatega.