Koostisosade nimekiri on lühike: peamiselt kaerajahu, veidi rasvainet ja soola sekka.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
30. jaanuar 2020, 14:05

Mõnusalt toitev ja maitsev amps: oatcakes ehk šoti kaerakreekerid

Töö tõttu käin iga natukese aja tagant Londonis ning üks minu tavalistest n-ö suveniiridest on oatcakes ehk kaerajahust küpsised või kreekerid. Ja kuigi olen juba ligi poolteist aastat mõelnud, et peaks ise ka nende küpsetamise ette võtma, jõudsin tegudeni alles nüüd. Ja siin nende lugu nüüd on!

Šoti kaerakreekereid müüakse kas jämedama või peenema jahvatusega kaerast, aga ka näiteks juustuga maitsestatult. Koostisosade nimekiri on lühike: peamiselt kaerajahu, veidi rasvainet ja soola sekka. Ideaalsed on kreekerid soolaste snäkkide juurde, näiteks juustuviilu või hummuse kõrvale, aga ka näiteks avokaadomääre (tambitud avokaado, sidrunimahl, sool, pipar) ning soolalõhe või krevetid on kreekeril kindel võitja. Või lihtsalt toorjuust ja veidi maitseainesegu, näiteks seesamiseemnete ja tüümiani baasil za'atar'iga. Ja minu lemmik magusa ridadest on oatcakes'e süüa koos maapähklivõi ja õunaviilakaga. Või toorjuustu ja kodumaise meega. Super toitev ja maitsev amps.

Nüüd küll rohkem vabandusi ei ole, et neid kodus ise mitte teha, sest tõesti, tegu on äärmiselt lihtsa retseptiga. Kui kasutad gluteenivaba kaerajahu, sobivad küpsised ka nisuvalku vältivaile sööjaile. Vegan variandi jaoks kasuta taimset rasvainet.

Ideaalsed on kreekerid soolaste snäkkide juurde, näiteks juustuviilu või hummuse kõrvale. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Šoti kaerakreekerid ehk oatcakes (20 tk ehk 1 pannitäis)

  • 200 g kaerajahu + rullimiseks
  • 0,5 tl soola
  • 30 g võid
  • 80 ml kuuma vett

Valmista kreekereid nii:
Sulata või. Mõõda kaerajahu kaussi, lisa sool ja sulavõi ning mudi käte vahel ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning sõtku paar minutit, kuni tainas enam ei kleepu. Kaer imab vett endasse ning tainas muutub sõtkudes elastsemaks. Puista lauale veidi kaerajahu ning rulli tainas õhukeseks. Lõika kas klaasi ääre või küpsiselõikuriga ümarad küpsised ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainas on kergesti käsitletav ning hoiab kenasti kokku, nii et küpsiste lõikamine ja plaadile tõstmine peaks kergelt minema. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 25 minutit. Lase jahtuda ja serveeri koos meelepärase lisandiga.

Vaata blogipostitust SIIT!