Toiduuudised

MIKS PEAB SÖÖMA KÜÜSLAUKU: 10 ideed ja retsepti, kuidas vähendada lehka ja suurendada kasulikkust (4)

Toidutare, 27. jaanuar 2020 15:23
KüüslaugudFoto: PantherMedia/Scanpix
Küüslauku, seda haisvat roosi on lisaks nimetatud imerohuks, mis aitab organismi turgutada ja siis, kui juba haigus käes on, viimasele kiiremini otsa peale teha. 

Tänapäeval pole enam tänu Vahemere ja Aasia köögi võidukäigule küüslaugul haisutaja halba mainet. Ent vanem põlvkond mäletab veel liigagi hästi imalat võigast haisu, mis mõnikord ühistranspordist hoovas. Küüslaugupelgus on seetõttu ka paljudele noortele sisse kodeeritud.

Ent asjata. Ka meie Toidutare arhiiv teatab: küüslauk sisaldab süsivesikuid, C-vitamiini, eeterlike õlisid ja fütontsiide. Ravimtaimena on küüslauk juba ammu tuntud.

Küüslauk (Allium Sativum) on Kagu-Aasiast ja India põhjaosast pärit taim. Ta on üks vanemaid kultuurtaimi, mida on kasvatatud enam kui 5000 aastat. Egiptuse püramiide ehitanud orjadele anti igapäevaselt portsjon küüslauku, et nad raskele tööle paremini vastu peaksid. 

Samal teemal

Ühe legendi kohaselt oli just küüslauk see keelatud vili, mida Aadam ja Eva sõid. Vahele jäid nad just haisu tõttu.

Küüslauku kasutatakse tänini laialdaselt maitseainena ja paljude haiguste ravimiseks. See soodustab seedetegevust, alandab vererõhku ja aitab ennetada veresoonte lubjastumist.

Samas on näiteks USA tarbijaajakiri Consumer Reports teatanud, et vaadeldes sügavuti imerohust küüslaugu kasulikkust ülistavaid uuringuid (ennetab infarkte, vähki ja mida kõike veel), teevad paljud neist liiga julgeid järeldusi. Ent sellest hoolimata ei saa küüslaugu tervistavaid omadusi eitada. 

Seetõttu räägimegi praegu, kui maailma hirmutavad erinevad gripid, kuidas neid igapäevase toiduga pelutada. Küüslauk on siin asendamatu abimees.

* Tänu tugevale põletikuvastasele toimele on küüslauk hädavajalik erinevate külmetushaiguste puhul. Küüslaugust on abi nii bakteriaalsete kui ka viiruse põhjustatud haiguste puhul. Ühes katses täheldati, et ainuüksi purustatud toore küüslaugu lõhn tapab baktereid kuni 20 cm raadiuses 4 tunni vältel. Lisaks on väidetud, et küüslauguekstraktid hävitavad mitmeid antibiootikumidele  resistentseid baktereid,

* Küüslauk aitab ka seeninfektsioonide korral. Katsed on näidanud, et ka parasiitnakkuste korral on küüslaugust kasu. 

* Küüslaugu ostmisel tuleks eelistada kõvu ja suhteliselt raskeid, ilma riknemise või kasvamise tunnusteta mugulaid. Säilitama peaks küüslauku jahedas ja pimedas. Osad allikad ütlevad, et külmkapi jahekamber see koht pole, teised aga soovitavad küüslaugud just sinna torgata. Toidutare peatoimetaja hoiustas enda talveküüslauke jahekambris ja võib kinnitada, et oktoobrist jaanuarini on need väga kenasti värskena püsinud. Oluline on, et laugud poleks kile sees, vaid paberkotis või savikausis.

* Kui küünte keskele on tekkinud väikesed rohelised idud, jäta need kui väga kibedad peenestamisel kõrvale. Küüslauku võib ka sarnaselt sibulaga ajatada ning kasutada 15 cm pikkuseks kasvanud varsi toidu maitsestamiseks. 

* Kasulik on meeles pidada, et küüslaugu head omadused, sh maitse kahanevad kuumutamisel. Seetõttu lisa küüslauk toitudele võimalusel korral vahetult enne keetmise lõpetamist või serveerimist. Selleks on hea kasutada mikroriivi või pressi – suru küüslauk neist läbi ja sega leemele otsa. Nii saad küüslaugu maksimaalse kasu. 

* Uuringud on näidanud, et küüslaugu kasulikud ensüümid mõjuvad paremini, kui enne purustatud küüslaugu tarbimist või roale lisamist oodata 15 minutit, nii-öelda lasta küüslaugul põgusalt laagerduda. 

* Küüslauku ei peaks ühest küünest suuremas koguses korraga tarbima inimesed, kel on probleeme kilpnäärme maohaavadega või verehüübimisega, Ka ei soovitata küüslauku süüa enne suuremat operatsiooni. On ka täheldatud, et küüslauk kahandab paratsetamooli mõju. 

* Aga hingeõhk? Kas mitte selle hais ei aja koos batsillidega ka kõik ligimesed minema? Kuidas nii minna avaliku kohta või bussiga koju?

Halba lõhna põhjustab küüslaugus peituv väävliühend. See võib sinu hingamisteedes püsida kuni kaks päeva. 

Ära muretse, sageli on inimesed tarbinud küüslauku piisavalt vähe, et igasugune lõhn vaid tundub neile teisi jubedasti segavat (kui just ei kavatseta iga vastutulijat suudelda). Kui ikkagi enesekindlus alt veab, tasub küüslaugule otsa närida fenkoliseemneid, süüa ära banaan, õun, veidi lehtsalatit või tops jogurtit. Ka need aitavad lõhna neutraliseerida. 

* Kui küüslauk naturaalsel viisil kohe üldse ei istu, aga tervistavatest omadusest tahaks siiski osa saada, ei pea panema silmi kinni ja tervise peale mõeldes okserefleksiga võideldes toorest küünt järama. Sellisel juhul on abi küüslauguekstraktiga kapslitest, mida on turul üsna laialt saada. 

* Küüslaugu nagu kõigi heade asjadega võiks osata samuti piiri pidada. Päevaks ei peaks sööma enam kui paar küünt. Toore küüslaugu liigsel söömisel võib tagajärjeks olla kõhulahtisus ja kõhuvalu. Ka on uuringuid, mis seostavad küüslauguga liialdamist migreenidele soodsa pinnase tekitamisega.

10 toitu küüslaugust

Klikka retseptil:  Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadi

Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

See on roog neile, kes andsid lubaduse uuel aastal kaalu langetama hakata! Ja muidugi kõigile teistele, kes armastavad lillkapsast – lihtsalt krõmpsutamiseks või ka lisandiks. Lillkapsaõisikud võid ka aurutamata jätta, kuid tea, et paar minutit kuuma võtab ära toore meki ja laseb marinaadil paremini sisse imbuda. NB! Püüa näpud kapsatükkidest eemal hoida ja neil rahulikult 1–2 päeva maitsestuda lasta. Marineeritud õisikuid võid kasutada ka salatipõhjana ning lisada näiteks kappareid, oliive, fetat ja meelepärast salatirohelist.

Sidrunipasta küüslaugu, seente ja tüümianiga Foto: Tuuli Mathisen

Lihtsa vaevaga valmiv tavapärasest kergem pastaroog. Nii saab ka lastele küüslauku sisse sööta. Šampinjone ei ole selle pasta puhul vaja ka eelnevalt küpsetada, vaid küüslauguses tüümianikastmes küpsevad need kergelt kuuma pasta lisamisel kohe läbi. Sidrunimahl ja -koor annavad veidi särtsakust ja kindlasti lisa roale ka parmesani.

Klikka retseptil: Küüslaugune kikerherne-peekonisalat 

Küüslaugune kikerherne-peekonisalat Foto: Tuuli Mathisen

Lihtne ja kiirelt valmiv pannisalat, kus peaosas on kikerherned. Selline toit sobib hästi kiireks argiõhtuks, kui ei ole mahti ega kannatust pikalt toiduga jännata. Küüslauku aga ära prae, nagu siin soovitatud, vaid pigista/riivi sekka vahetult enne panni tulelt võtmist. 

Klikka retseptil: Vürtsikad rohelised oad küüslauguga 

Vürtsikad rohelised oad küüslauguga Foto: Tuuli Mathisen

Oad nagu oad ikka, aga sellises vürtsikas koosluses on need justkui midagi hoopis põnevamat ja särtsakamat. Eelnev kiire blanšeerimine aitab ubadel oma värvi ja vormi säilitada. Selline roog sobib hästi kas lisandina pearoa kõrvale või ka omaette kergemaks eineks.

Klikka retseptil: Porgandi-juustuvõie küüslauguga 

Porgandi-juustuvõie küüslauguga Foto: Jaan Heinmaa

Imehea küüslaugune määre hommikuks, kui tõbi kummitab. Paslik nii leiva, saia kui sepiku peale.

Klikka retseptil: Kartuli, herne ja küüslaugu püree 

Kartuli, herne ja küüslaugu püree Foto: Jaan Heinmaa

Kartulitest ja hernestest saab mõnusalt kreemise püree. Koos krõbeda peekoniga on see täiesti piisav kergemaks eineks. Küüslauk lisa viimasena.

Klikka retseptil: Küüslaugused krevetid 

Küüslaugused krevetid Foto: Daisy Lappard

Vähe on neid, kellele see roog ei maitseks. Krevette tuleb vähe kuumutada ka, nii et küüslauk säilitab kõik head omadused. Pluss siin on veel ingverit ja tšillit! 

Klikka retseptil: Batsillipeletajast tomatisupp küüslauguga 

Batsillipeletajast tomatisupp küüslauguga Foto: Siim Vahur

Päikeseikalduse puhuks on tomatisupp valminud päikesekollastest tomatitest. Viimaste puudumisel saab sama suurepärase ka hapumatest punastest. Küüslaugust krehvtine ja ingverist tuline batsillitõrje. Isukamail tasub supile lisada ka toitvaid läätsesid.

Klikka retseptil: Seahakkliha ingveri ja küüslauguga 

Seahakkliha ingveri ja küüslauguga Foto: Toidutare

Lausa uskumatult lihtne idamaise vurhviga roog, mida lihtne tööpäeva õhtul valmistada. 

Klikka retseptil: Hummus ehk kikerhernepasta 

Hummus ehk kikerhernepasta Foto: Jaan Heinmaa

See on mõnus vürtsikas aasiapärane määre, mida on suupisteks hea nautida nii köögiviljade kui ka krõbisevate näkileibadega. Ka tatragalettidega maitseb imehea.