Küpsetised

Pirukad röstitud kõrvitsaga 

Pille Enden, 28. jaanuar 2020, 08:37
Röstitud kõrvitsa pirukad Foto: Jaan Heinmaa
Need pirukad näevad välja rohkem ahjuvormi moodi, sest täidist on tainaga võrreldes üsna palju. Sellest kogusest võib küpsetada ka ühe piruka suuremas ahjuvormis. Taina valmistamisega on üsna pikalt mässamist, aga korduva rullimise ja külmashoidmise tulemuseks on krõbe ja leheline tainas. Kiiruse huvides võib pirukad küpsetada ka tavalise muretainaga.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
70 minutit + 60 minutit külmkapis + 60-80 minutit ahjus

Koostisosad
TAINAS
250 g Külm või
4.5 dl Nisujahu
0.75 dl Sool
1.25 dl Külm vesi
RÖSTITUD KÕRVITS
700 g Kõrvits
3 spl Oliiviõli
1 spl Mesi või vahtrasiirup
2 tk Küüslauguküüs
1 tk Punane tšillikaun
1 tl Sool
1 tl Köömned
0.5 tl Must pipar
TÄIDIS
2 tk Muna
100 g Hapukoor
200 g Feta juust
1 dl Riivitud parmesan
0.5 dl Kõrvitsaseemned
2 spl Rosmariinilehed
Must pipar

Valmistamine

1. Näpi kausis või, jahu ja sool puruks. Lisa vesi ja sega-suru ühtlaseks. Kata kauss toidukilega ja pane 30 minutiks külmkappi.

2. Võta tainas kapist ja rulli 40 x20 cm plaadiks. Jaga plaat mõtteliselt kolmeks ja tõsta ühelt poolt kolmandik plaadi keskele, tõsta siis teiselt poolt kolmandik peale. Rulli tainas uuesti lahti ja keera uuesti kolmekordseks. Pane 20 minutiks külmkappi. Rulli tainast eelkirjeldatud moel ja pane külmkappi veel kaks korda.

3. Koori kõrvits, lõika kuubikuteks ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega kuubikud õli, mee, hakitud tśilli ja küüslaugu ning maitseainetega. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit või kuni kõrvits on peaaegu pehme.

4. Rulli tainas u 5 mm paksuseks plaadiks. Määri 8 väikest ahjuvormi või 24 cm pirukavorm võiga ja lõika sinna sobiv(ad) tainatükid. Suru vormi põhja ja äärtele.Ülejäänud tainas jääb kaunistamiseks.

5. Tõsta kõrvitsad vormidesse. Sega munad, hapukoor, murendatud feta ja riivitud parmesan, seemned ja maitseained. Vala kõrvitsatele.