Toiduuudised

HEAD ÕLLESÕPRADE PÄEVA: 10 argist retsepti, millele kesvamärjuke annab hõrgu hingamise 

Toidutare, 7. september 2020, 17:01
Õlles hautatud kana Foto: Lauri Laan
Õlu on üks imeline vedelik, mis targal tarvitamisel on kasulik ka toiduvalmistamisel - annab roogadele mahedust ja mahlasust. Kuna täna on jaburate kulinaarsete tähtpäevade kalendris au sees õllehindamine, vaatame mõningatele lihtsatele õllega kokkamise retsetidele otsa, millega saab hakkama ka toidumaailmas pisemaid samme astuv kokkaja. 

Klikka retseptil: Õlles hautatud kana 

Õlles hautatud kana Foto: Lauri Laan

Kana ja õlu passivad hästi, linnaste magusus toob vürtsid kenasti esile. See retset sisaldab ühe tootja pakisegu, ent võib vabalt kasutada ka mõnd teist või hoopiski paari lusikatäit meelepärast teravat purgikastet. 

Klikka retseptil: Õlles hautatud lillkapsas 

Õlles hautatud lillkapsas Foto: Jaan Heinmaa

Samal teemal

Rohkelt C-vitamiini sisaldavat ja kapsastest kõige kergemini seeduvat lillkapsast võib kasutada hoopis mitmekülgsemalt kui üksnes vormiroogades või toorelt dipikastmega krõbistamiseks. Ka omaette söögikorraks, nagu selles retseptis. Magus-kirbe õllemekk annab kapsale piisavalt maitset, lisa veel vaid soola, värskust sidrunist, teravust tšillist ja küüslaugust ning maitsed ongi paigas. Hautamisvedelik hoia alles ja kasuta lisandi (nt riisi, tatra, pasta, kinoa) keetmiseks. Roog sobib ka veganile, kui jätad või ja juustu lisamata.

Klikka retseptil: Juustuleib tumeda õllega 

Juustuleib tumeda õllega Foto: Tuuli Mathisen

Juust ja õlu võtavad leivas enda hooleks üsna tugeva selgrooga maitsekombinatsiooni tekitamise ning mitmeviljajahu kasvatab liha luudele. Nii sünnib mõnus kore leib.

Klikka retseptil: Veiseliha-porgandihautis tumeda õllega 

Veiseliha-porgandihautis tumeda õllega Foto: Jaan Heinmaa

Pikalt haududes muutub liha nii pehmeks, et lausa sulab suus. Maitseküllane porter annab roale oma mõnusa nüansi. Paku koos kartuli-pastinaagipüreega.

Klikka retseptil: Õlles röstitud part ahjuköögiviljadega 

Õlles röstitud part ahjuköögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Pardiliha saab õllest aid jumekust ja maitset juurde. Õlu omakorda hoolitseb, et pikemat küpsemisaega vajav linnuke ära ei kuivaks. 

Klikka retseptil: Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis 

Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmiv argiroog, kus õlles hautamine annab kapsale mõnusa maitse – alkohol aurustub välja. Karri koos jaapani sojakastmega lisab roale põnevat idamaist mekki. Serveeri hautist keedetud speltatangu, riisi või kartuliga.

Klikka retseptil: Õllepraad punase kapsa salatiga 

Õlles hautatud karrine hakkliha-kapsahautis Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt krehvtine õllepraad maitseb hästi tummise kapsasalatiga. Tervislikkust jagub samuti. 

Klikka retseptil: Frititud sibularõngad õlletainas 

Frititud sibularõngad õlletainas Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus sibulamagus suupiste.

Klikka retseptil: Friteeritud õunad õlletainas 

Friteeritud õunad õlletainas Foto: Jaan Heinmaa

Magustoit saab kõige parem hapudest õuntest. Serveeri soojana, lisandiks võid pakkuda vanillijäätist.

Klikka retseptil: Magus õllepäts 

Magus õllepäts Foto: Daisy Lappard

Üks tore suupiste, milles kasutatud kirsiõlut!