Kanada õunapirukas Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
23. jaanuar 2023, 10:47

10 KUUMA PIRUKAT! Tähista rahvusvahelist pirukapäeva mõnusa, lihtsa ja maitsva küpsetisega

No muidugi on olemas kulinaaride kalendris ka pirukapäev, mida tähistatakse aastast 1970 ühe USA tuumainseneri Charlie Papaziani sünnipäeva puhul.

Charlie oli ka koolitaja ja loengute pidaja - vahest jagas ta ka midagi pirukatest? Või tahtis ta meelde tuletada, et hea pirukas pole iialgi tuumateadus? 

Mõnus soe pirukas on just see, mida jaanuarilõpu kõledus vajab. Neid pirukaid on lihtne valmistada, eriti kui kasutad igasuguse valehäbita poest toodud valmistainast. Rõõmu aga toovad need enam kui küllaga. 

Klikka retseptil: Täisterahelvestest põhjal pirukas porru-kartulitäidisega 

Täisterahelvestest põhjal pirukas porru-kartulitäidisega Foto: Tuuli Mathisen

Mõnusalt mahlasel pirukal laotub kartuli- ja porrutäidis kaerahelvestest ja speltajahust muretainapõhjale. Selline pirukas sobib hästi nauditavaks õhtusöögiks, kus ahjusoe pirukas koos kuuma teega teevad ka argiõhtu maitsvaks ja elamuslikuks.

Klikka retseptil: Ameerika kõrvitsapirukas 

Ameerika kõrvitsapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline Ameerika kõrvitsapirukas, mida seal valmistatakse traditsiooniliselt novembris tähistatava tänupüha lauale. Pirukas kaunistatakse samast tainast tehtud lehekesekujuliste kaneeliküpsistega.

Klikka retseptil: Hapukapsa-peekonipirukas 

Hapukapsa-peekonipirukas Foto: Jaan Heinmaa

Hapukapsas on laual seekord hoopis pirukas. Kapsas ei tohiks olla väga hapu.

Klikka retseptil: Pitsapirukas 

Pitsapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Tõeliselt lihtne ja väga hea pitsa õhukesel lehttainapõhjal. Lehttainaga on väga mugav ja kiire seda teha. Roog tuleb rammus, ent pitsa pole nagunii dieettoit.

Klikka retseptil: Tagurpidi peedipirukas fetajuustuga 

Tagurpidi peedipirukas fetajuustuga Foto: Britt Paju

See pirukas tundub keeruline, aga on tegelikult uskumalt lihtne, eriti kui kasutada poes müüdavat tainast. Tulemus on aga nii uhke, et passib ka külalistele pakkuda. 

Klikka retseptil: Kiire juurselleripirukas 

Kiire juurselleripirukas Foto: Katrin Press

Mõnus kiire lehttainapirukas. Soolane suutäis hommikusöögiks, eineks või piknikukorvi pistmiseks. Retseptis on kasutatud toorest juursellerit, mis jääb küpsedes mõnusalt krõmpsuvaks. Peekon ja juust lisavad mahedale sellerimaitsele soolasust.

Klikka retseptil: Porgandi-kikerherne pannipirukas 

Porgandi-kikerherne pannipirukas Foto: Britt Paju

Pirukas valmib suuresti iseseisvalt, eriti kui oled porgandisegu juba varem valmis teinud. Täidist saad kasutada ka näiteks quesadilla’de valmistamisel: selleks pane paar supilusikatäit segu kahe täisteratortilla vahele, lisa soovi korral ka natuke juustu ja pruunista kuival pannil mõlemalt poolt.

Klikka retseptil: Vaese inimese kapsapirukas 

Vaese inimese kapsapirukas Foto: Triin Raa

Üks väga lihtne retsept, mille koostisosad ei ole ka kuigi kulukad. Sama tainaga saad ka ääretult maitsva õuna-kaneelipiruka.

Klikka retseptil: Hõrk juustupirukas porgandipõhjal 

Hõrk juustupirukas porgandipõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Juustupirukas on alati maitsev, küpseta see seekord tervislikul porgandipõhjal ja põneva rootslaste lemmiku Västerbottensosti juustuga.

Klikka retseptil: Kanada õunapirukas 

Kanada õunapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Lia Virkus tõi tädil külas käies kaasa ühe lihtsa, aga maitsva õunapiruka retsepti. Selle võlu on imehea krõbe tainas ja mõnusalt kaneeline rikkalik õunatäidis. Hõrku küpsetist peaks nautima koos vanillijäätisega ja see on üks väärt maitseelamus.