Töötervihoiuarst Evelin IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Kolumnid
23. jaanuar 2020, 08:52

EVELIN ILVES: miks me oleme harjunud kannatama ja arvama, et elus peabki vaeva nägema? (51)

Kuigi päevad on iga sammuga mõne minuti võrra pikemad, siis nüüd see õige talvemasendus alles algab. Pühad on läbi ja paljudel ka uusaasta lubadused unustatud ning kevad tundub olevat hallide kõrgete mägede taga.

Me pole endale harjunud tunnistama, et valguse puudumisel on märkimisväärne mõju meie meeleolule, reipusele ja tervisele laiemalt. Meil on üldse ammust aega levinud pisut orjameelsust meenutav mentaliteet, et „kannatame ära!” ja „elus peabki vaeva nägema”. Kui on lihtne ja tore, siis pole asi õige. Ja kuigi enamik meist tunneb eriti talve teises pooles tinarasket väsimust ning tahtmatust ja suutmatustki midagi teha, siis abi järele eestlane juba ei pöördu.

Ent meie välismaised kaasmaalased kannatavad ega varja seda. Umbes aastakese või poolteist peavad nad siin nurisemata vastu, aga siis hakkab talvemasendus võimust võtma. Mis seal imestada, kui isegi Inglismaal kurdab sealse talve depressiivset mõju koguni iga kuues kodanik, kuigi meie jaoks neil talve peaaegu polegi ja jaanuarikuine London on ikka valgemast valgem Tallinnaga võrreldes.

Nii tulevad teistest riikidest siia armastuse või töö tõttu saabunud inimesed, selg kühmus ja silmad tuhmid, arsti juurde. Doktor, mida teha, ma lihtsalt ei jaksa enam mitte kui midagi?!

Teha saab ja  päris palju, nii toiduvalikute kui valgel ajal õues liikumisega. Õieti just viimasest tuleb alustada, sest oma silmi me juba ei peta. Kui sinna ikka päris looduslikku valgust päeva jooksul ei satu, on väsimus, une- ja meeleoluhäired paratamatult platsis. Ka eestlased töötavad päevade kaupa ilma loodusliku valguseta hoonetes – kaubanduskeskustes näiteks. Ning meie koolilapsed veedavad suurema osa ärkvelolekust koolis... On, mille üle mõelda ja tegutseda.

Ent abi saab päevavalgusest – kasvõi spetsiaalse lambi loodust – ja hästi valitud toidust kuhjaga. Toidu juurde tuleme järgmisel nädalal tagasi.

Täna jagan teiega üht ülimaitsvat ja samas ka tervislikku kooki, mis kindlasti talvemasendusest korraks võitu aitab saada. Kui ikka on võimalik midagi maitsvat magusat põske pista, on tunne kohe teine!

Selles koogis on kõik tasakaalus: toorkakao sisaldab rikkalikult magneesiumi, mis peale õnnehormoonide tootmise aitab ka lihastel heas vormis ja tõmbluste-ning krambivaba olla. Kõigele lisaks on Mg-l oluline roll meie immuunsüsteemi tõhusal toimimisel. Kakaos on ka omajagu kofeiini, nii et õhtul tasub selle koogiga piiri pidada. Kinoa annab koogile suurepärase tekstuuri ja pähklise maitse ning aitab aeglustada suhkru imendumist. Kasulikud rasvad tulevad kookosõlist ja võrratu ning rikkalik maitse kõigest kokku. Muide, sa võid siit retseptist kookosõli ka välja jätta ning panna hoopis riivitud apelsinikoort huvitavama maitse saamiseks. Ka õlivabalt on see kook supehea – ausalt, tasub proovida!

Süsipunamust šokolaadikook

Vaja on

4 muna
1 tl vaniljeekstrakti
125 ml mandlipiima
500 ml keedetud ja jahutatud punast kinoad
125 ml sulatatud ja jahutatud kookosõli

375 ml rafineerimata roosuhkrut või mõnd muud meeldivat ja tervislikku magustajat (mett, agaavisiirupit, jaggery´t, kookosõiesiirupit või hoopis ksülitooli, mis sisaldab poole vähem kaloreid kui suhkur)

310 ml toorkakaod

1 spl küpsetuspulbrit
1⁄2 tl meresoola

Serveerimiseks vahukoort või jäätist ja värskeid või külmutatud marju, mis meeldivad. Maasikad ja kirsid sobivad üle kõige!

Tee nii

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri koogivorm (u 1,2liitrine) rasvainega või kata küpsetuspaberiga.

Vahusta munad, vanilje, mandlipiim ja kinoa ühtlaseks massiks – võid kasutada blenderit või köögikombaini.

Lisa kooskoõli ja vahusta, kuni segu muutub siidiseks. Teises kausis sega kokku kuivained. Seejärel kalla kinoasegu kuivainekaussi ja sega korralikult läbi.

Edasi läheb tainas koogivormi ja siis 50 minutiks ahju. Kontrolli puutikuga, et midagi külge ei jääks – siis on hõrk kook valmis.

Serveeri jäätise või vahukoore või hoopis vaniljekastme ja kuhja marjadega ning... talvemasendus annab seks korraks kindlasti järele!

Ikka armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin