Lasanje Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
29. juuli 2023, 11:14

Artikkel ilmus esmakordselt 29.07.2020

MAITSVAT LASANJE-PÄEVA! 10 Toidutare menukamat retsepti igale maitsele, kaloraažile ja osavusele

Google 2020 kokkuvõtte kohaselt oli lasanje Eestis otsitum retsept. Noh, teeme otsingumootori tööd veidi kergemaks ja avaldame Toidutare 10 menukamat lasanjet, eriti kuna täna on veidrate tähtpäevade kalendris lasanjepäev!

Lasanje on tõesti üks lihtsamaid roogi, mida on hea valmistada, kui on rohkem suid söögilaua ääres. Itaalia köögi üks nurgakive on ka hea roog, mida külmutada, niisiis ära ehmata, kui toitu palju tundub, järgnevatel päevadel kiidad end. 

Lasagna tähendab tegelikult lamedalehelist pastasorti. Pärit on see vormiroog keskaegsest Napolist, mõnede meelest aga suisa antiiksest Kreekast, kus see jõudis Rooma, kus valmistati analoogset vormirooga õhukeste tainakihtidega. 

Hea lasanje juures tasub silmas pidada paari asja:

1. Kata kindlasti ahjuvorm enne küpsema panekut kaane või fooliumiga, muidu kõrvetad juustu liialt ära. Eemalda foolium 10 minutit enne valmimist ja siis lisa kuumust.

2. Kasuta piisavalt sügavat vormi. Üle ääre purskuv lasanje pole kõrbenud ahju ja tuletõrjealarmi väärt. 

3. Lasanje tahab enne serveerimist veidi puhata. Kui lükkad kohe noa vormirooga sisse, saad tulemuseks vesise olluse. Veerandtund hiljem on roog jõudnud veidi jahtuda ja settida ning kihid püsivad paremini koos. 

Klikka retseptil: Lasanje 

Lasanje Foto: Jaan Heinmaa

Lasanje maitseb hästi kõigile ja kui üle jääb, sobib seda pakkuda ka järgmisel päeval – ahjus soojendatud lasanje on imehea! Lasanjelehed võid teha ise värskest pastast või kasutada valmis lasanjeplaate.

Klikka retseptil: Muinasjutt rasvavaesest lasanjest 

Muinasjutt rasvavaesest lasanjest Foto: Martin Ahven

Lasanje ja rasvavaene – ei, me pole hulluks läinud. Üks õige lasanje on ju kaloritest küllastunud. Ent neid saab nutikate nippidega maha koorida, samal ajal maitse arvelt koonerdamata. Imehea kiiresti valmiv  roog, kui korraga on vaja suurem hulk pirtsakaid (laste)suid ära sööta. Kui soovid veel kergemat varianti, asenda kanasink seentega.

Klikka retseptil: Gluteeni- ja laktoosivaba kapsalasanje 

Gluteeni- ja laktoosivaba kapsalasanje Foto: Krõõt Tarkmeel

Lasanje, nagu paljud vormiroad, on lihtsalt väga hea. Aga kui kõht ei talu gluteeni ...? Lasanjeplaati asendab edukalt hautatud kapsaleht ja ka bešamellile leiab asenduse.

Klikka retseptil: Lasanje metsaseente, ürtide ja ricottaga 

Lasanje metsaseente, ürtide ja ricottaga Foto: Britt Paju

Selles retseptis võid kasutada julgesti ka šampinjone või teisi söögivalmis supermarketiseeni. Kui sul aga kodus seenehoidis kas purgis või sügavkülmas, kasuta kindlasti seda. 

Klikka retseptil: Lõhelasanje rohke fenkoliga 

Lõhelasanje rohke fenkoliga Foto: Jaan Heinmaa

Pisut pikemat köögitoimetamist vajav roog tuleb kerge ja lahe ning sobib hästi külaliste kostitamiseks. Enne serveerimist lase lasanjel vähemalt 10 minutit ootel olla, sest siis saad lõikamisega paremini hakkama.

Klikka retseptil: Bolognese kastmega lasanje 

Bolognese kastmega lasanje Foto: Toidutare

See on üks kiire päeva õhtu lasanje, kus kasutatakse pakitoitu. Siin sobib ka mis tahes muu Bolognese kastme segu. 

Klikka retseptil: Köögiviljalasanje 

Köögiviljalasanje Foto: Mari-Liis Ilover

Ärge laske end heidutada hirmpikast retseptist, valmis roog on iga kulutatud minutit väärt. Lasanje on laste eriline lemmik! Ja väikesed köögiviljapõlgurid ei märkagi, et tavapärase hakkliha asemel on pastaplaatide vahele peidetud hoopis vitamiinirikkam kraam.

Klikka retseptil: Lihtne hakklihalasanje 

Lihtne hakklihalasanje Foto: Jaan Heinmaa

Lasanje nõuab natuke rohkem aega – tunnike ettevalmistusteks ja pool küpsetamiseks –, ent võlub kõiki sööjaid. Nii oma peret kui ka külalisi.

Klikka retseptil: Kerge linnulihalasanje õunaga 

Kerge linnulihalasanje õunaga Foto: Siim Vahuri

Lasanje on pühapäeval valmistamise ja esmaspäeval söömise roog – siis, kui nädala algus on vaatamata päikesepaistele olnud sinine ning õhtul tahaks midagi head, et meel saaks turgutust.

Klikka retseptil: Anni Arro lasanje 

Anni Arro lasanje Foto: Sandra Urvak

Lasanjet valmistab Anni päris tihti, kui on tulemas suur hulk külalisi või kui Sepamaal on parasjagu ehitamas trobikond töömeest.