Toiduuudised

HEAD JUUSTUSÕPRADE PÄEVA! 10 hõrku ja lihtsat retsepti kogu perele 

Toidutare, 20. jaanuar 2020 12:26
Kolme juustu pirukas keedutainast põhjal Foto: Jaan Heinmaa
Maailmas, kus armastatakse igal päeval midagi veidrat tähistada, peetakse täna ehk 20. jaanuaril juustusõpradele pühendatud päeva.

Mis selle mõte võiks olla? Ei midagi muud, kui süüa juustu, valmistada juusturoogasid ning meenutada, et tegu on jätkuvalt ühe toredama kulinaarse saavutusega, mida inimkond on välja mõelnud.

Sest head juustu – olgu tegu siis piimast või taimsel baasil toodetuga – armastab pea igaüks! Vaata, milliseid toredaid retsepte me leidsime Toidutare varamust, et juustuarmastust tõeliselt näidata! 

Samal teemal

Juustu saab valmistada traditsiooniliselt lehma-, kitse- või lambapiimast neile piimhappebakteritest  juuretise lisamise, kalgendamise ning saadud kalgendist vadaku eraldamise teel. Pärast vadaku eemaldamist süüakse ülejäänud segu kas toorelt või erinevate valmimisastmete juures. Tänapäeval valmistatakse ka veganjuustusid erinevatest taimsetest toorainetest, näiteks teravilja- või pähklipiimast.

Üks vanimaid toiduaineid

Juust on üks vanemad toiduaineid, mida inimene õppis valmistama. Arvatakse, et seda hakati tegema umbes 8000 aastat enne meie ajaarvamist, mil õpiti lambaid karjatama. Legendi kohaselt "leiutas" juustu üks araablasest kaupmees, kes avastas, et loomamaos hoitud kokkutõmbunud ja kalgendunud piim kõlbas peale kuumas hoidmist süüa. Faktilised teated juustuvalmistamisest aga pärinevad Poolast aastast 5500 enne meie ajaarvamist. 

Esimesed juustud olid üsna pehmed, hapukad ja soolakad, sest nii tagati nende pikaajalisem säilivus. Kui juustutootmine levis Euroopasse, kus oli märgatavalt jahdam, võis kasutada vähem soola ning rohkem erinevaid mikroobe ja hallitusseeni, mis omakorda andsid maitsenüansse. Juustud muutusid kõvemateks ja eriilmelisemateks.

Juust on kokkamisel väärt abimees, aga võib vahel olla pirtsakas. Siin tuleb meeles pidada paari juhtnööri:

Kuidas juustu toidutegemisel kasutada  

* Kasutage roogade gratineerimisel juustu alati riivitud kujul või õhukeste viiludena. Viimast moodust rakendage kindlasti pitsajuustuks kutsutava mozzarella puhul.

*Ahjuroa pinnal olevad õhukesed juustulõigud on söömisvalmis kohe, kui nad on sulanud. Pikemat kuumutamist pole enam vaja. Kui retsept nõuab teisiti, jätke see tähelepanuta, sest pruunistunud juust maitseb ja lõhnab ebameeldivalt, kõrbenud juust aga on täiesti söömiskõlbmatu.

* Nii pikka kuumutamist, et juustukiht üles kerkib ja hakkab mulle ajama, talub vaid väga vana ja küllaldaselt rasvane juust, ja sedagi ainult riivitud kujul. Pea seda tõsiasja meeles kuumade juustuvõileibade jaoks juustu valimisel.

* Riivjuust riputage ahjust välja võetud roa pinnale 10–15 minutit enne ahjuroa lõplikku valmimist ja alandage ahju temperatuur kohe 175°-le. Viilutatud juustule tohib lubada ainult sulamist, milleks kulub veelgi vähem aega.

* Suppidele ja kastmetele lisage juust alles siis, kui roog on muus osas täiesti valmis. Tõstke anum juustu juurdesegamise ajaks alati pliidilt või hoidke kuumus võimalikult madalal. Ärge pärast juustu lisamist rooga mingil tingimusel enam keema laske. Kuumutamise vajaduse tekkimisel tehke seda väga madalal temperatuuril ja pidevalt segades.

Klikka retseptil: Kolme juustu pirukas keedutainast põhjal  

Kolme juustu pirukas keedutainast põhjal Foto: Jaan Heinmaa

Kolme juustu täidisega pirukas sobib nii soojalt koos värske salatiga kui jahtunult. Juust võiks olla tugeva maitsega nt emmental, västerbottensost vms. Keedutainast põhi jääb õhulisem kui muu tavapärane pirukapõhi.

Klikka retseptil: juustune kana-lillkapsavorm 

Juustune kana-lillkapsavorm Foto: Jaan Heinmaa

Täidlases juustukastmes küpsenud kanatükid ja lillkapsas võib olla praktiline roog argiõhtuks, kuid roa maitserohkus ja kaunis välimus lausa kutsuvad seda ka külalistele serveerima. Lisandiks võid pakkuda keedetud munamakarone või ka lihtsalt ciabatta`t, millega pealegi hea kõik see maitsev taldrikult kokku tõmmata.

Klikka retseptil: Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga 

Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Krõmps ja mahlane salat sobib kergeks eelroaks või lisandiks liharoale. Granaatõunakastet tasub otsida maitseainetele spetsialiseerunud poodidest või turult. Kui seda käepärast ei ole, võib kastmesse panna ka palsamiäädikakreemi.

Klikka retseptil: Juustused ahju-nachoʼd paksu seene- ja punaste ubade kastmega 

Juustused ahju-nachoʼd paksu seene- ja punaste ubade kastmega Foto: Jaan Heinmaa

Kogu lastelt plusspunkte ja teata, et „Täna sööme nacho`sid!“ Ja mitte ainult, vaid koos mehhikopärase oakastme ja avokaadolisandi guacamole`ga. Soolased maisikrõpsud muutuvad hoobilt toitva ja maitsva eine vägagi kohaseks koostisaineks. Hapukoor olgu laual maitsete pehmemaks ja sametisemaks tegemiseks. Kui soovid, lisa kastmele ka minilihapalle.

Klikka retseptil: Mitmekülgne kodujuustudipp sinihallitusjuustu ja spinatiga 

Mitmekülgne kodujuustudipp sinihallitusjuustu ja spinatiga Foto: Jaan Heinmaa

Kaks juustusorti ja pannil pehmeks kuumutatud sibula-spinatisegu teevad sellest ühe väga kreemja ja maitseka külma kastme. Hea tarvitada dipina nii köögiviljade, mitmesuguste krõpsude kui ka näkileibadega, aga ka võileivakattena või vrapitäidisena. 

Klikka retseptil: Kodune ja lihtne räimevorm juustukatte, seente ja sibulaga  

Kodune ja lihtne räimevorm juustukatte, seente ja sibulaga Foto: Jaan Heinmaa

Meie rahvuskala räim jääb koos sibula ja seentega juustukatte alla peidetuna meeldivalt mahlane. Roog maitseb koduselt ja hästi keedukartulite või ka ainult värske salatiga. 

Klikka retseptil: Krõbeda juustuse kattega ahjurooskapsad 

Krõbeda juustuse kattega ahjurooskapsad Foto: Tuuli Mathisen

Siin retseptis on rooskapsastele seltsiks sätitud odrajahust, munast ja juustust krõbe kate, mis annab kapsaroale hoopis uue olemise.

Klikka retseptil: India lameleivast pitsa pesto ja kolme juustuga 

India lameleivast pitsa pesto ja kolme juustuga Foto: Laura Strandberg

See on eriti lihtne ja maitsev pitsa! Naan ehk lameleib osta mõnest Aasia toidukohast.

Klikka retseptil: Makaronivorm juustu ja lillkapsaga 

Makaronivorm juustu ja lillkapsaga Foto: Lauri Laan

Vali paraja õõnsusega pastasort, mis imaks endasse koorese kastme. Meile meeldib, et koosluses on lillkapsas – seda mitte ainult toiteväärtuse, vaid ka maitsekerguse tõttu. Rooga on hea eelmisel päeval ette valmistada – maitsed ühtlustuvad üha täiuslikumaks. Kui leiad roasse helerohelise Romanesco kapsa, siis sünnib eriti hõrk värvidemäng.