Toiduuudised

HEAD HIINA UUT AASTAT! 8 moel pelmeene, et õnne ja jõukust kasvaks 

Toidutare, 24. jaanuar 2020, 11:28
Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi Foto: Tuuli Mathisen
Hiina uusaastatoit on traditsiooniliselt pelmeenid, mida peab olema ohtralt. Siis on ka tuleval aastal palju õnne. 

Legendi kohaselt näitab see, kui palju keegi suudab uusaastapidustustel pelmeene süüa, tema jõukust järgmisel aastal.

Pelmeene peaks tegema kindlasti koos pere ja sõpradega. 

Pelmeenidesse võidakse peita head õnne ennustavaid esemeid, näiteks valget paelajuppi, mis toob selle leidjale pikka iga, või münti, mis sümboliseerib rikkust.

Pelmeenid on alati teatud kindla kokkuvoltimistehnikaga ning serveeritud sirges reas, mitte ringjalt, mis peaks näitama edasiminekut, mitte rattas tammumist.

Klikka retseptil: Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi 

Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi Foto: Tuuli Mathisen

See ajalooline toit on väga levinud Põhja- ja Kesk-Hiinas ning seda valmistatakse sageli ka suuremate pidude puhul. Tainast tasub otsida suurematest poodidest – müüakse sügavkülmutatuna, samas saab Hiina pelmeene teha ka õhukesest pastatainast.

Klikka retseptil: Pelmeenid ja vareenikud 

Pelmeenid ja vareenikud Foto: Mark Raidpere

Ka slaavipäraseid pelmeene tasub teha! 

Klikka reklaamil: Usbeki pelmeenid 

Usbeki pelmeenid Foto: Meeli Küttim

Usbeki pelmeenid valmistatakse lambalihast ning need vormitakse nobedate näppude poolt hästi väikesed. Populaarne on köögiviljadest valmistatud terava kastme või sousti lisamine serveerimisel.

Klikka retseptil: Pelmeenid sealiha ja Hiina kapsa täidisega 

Pelmeenid sealiha ja Hiina kapsa täidisega Foto: Mark Raidpere

Pelmeene tehakse Hiinas pühade ajal. Terve pere toimetab köögis, nooremad vormivad, vanemad valvavad keemist.

Klikka retseptil: Kalapelmeenid 

Kalapelmeenid Foto: Tuuli Mathisen

Peekoni- ja sibulalisandiga kalapelmeenid on üllatavalt hõrgud ja mahedad. Täidise valmistamiseks võid kasutada nii hakklihamasinat kui ka lihtsalt nuga ja peent tükeldust. Mina eelistan just seda viimast varianti, et kala delikaatne ja mahe ning peekoni rikkalik olemus oleksid süües äratuntavad.

Klikka retseptil: Klassikalised pelmeenid 

Klassikalised pelmeenid Foto: Tarmo Virkus

Isevalmistatud pelmeenid on tunduvalt maitsvamad ja mahlasemad kui poest ostetud. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu on ohtralt puistatud rohelist sibulat ja muud maitserohelist. Kuuldavasti on pelmeenivorme saada Balti jaama turul.

Klikka retseptil: Pelmeenid 

Pelmeenid Foto: Lauri Aarmaa

Need kõige lihtsamad ja klassikalisemad. 

Klikka retseptil: Köögiviljasupp peaaegu pelmeenidega 

Köögiviljasupp peaaegu pelmeenidega Foto: Jaan Heinmaa

Pelmeenivalmistamine nõuab veidi näputööd. Kes seda teha ei taha, saab aga pelmeenilaadseid asjandusi veidi lihtsama vaevaga. Pelmeenid võib ka varem valmis teha ja siis sügavkülma supi keetmist ootama jätta. Külmuta pelmeene taldrikul või mingil alusel ühekordse kihina. Juba läbi külmununa võib nad karpi või kilekotti panna.

Samal teemal

4. veebruar 2019, 14:08
Head sea aastat (10 Hiina uusaasta retsepti!)