10 ROOGA KANUTIPÄEVAKS: lükka ahju mulgikapsad ja seapraad ning tee lihtsaid hernekooke
Taliharjale järgneb kohe, 17. jaanuaril tõnisepäev, mis oli vanarahval lepingute tegemise aeg, Siis tegeleti ka ennustamisega, et tagada erinevate riutaalidega vilja- ja karja-, eriti sigade õnne. Üksteisel käidi ka külas ja pakuti tangutoite ning sealiha, täpsemalt seapead.
Vaatasime meiegi Toidutare retseptide seast, mida õhtuks ahju panna, juhuks kui mõni kallis külaline otsustab läbi astuda. Seapead me siiski lauale ei pane, aga mõnusaid soojendavaid suppe ja vormiroogasid küll!
Klikka retseptlil: Mulgikapsad
Eestlane armastab hapukapsaid, eriti külmal talveajal. Nii mõnus on panna kapsad koos liha ja tangudega potiga pliidile või ahju ning „unustada” need sinna mitmeks tunniks nõrgal kuumusel hauduma. Hiljem hea nautida koos kuumade keedetud kartulitega.
Klikka retseptil: Kapsahautis hakkliha ja odratangudega
Hakklihaga kapsapada on alati olnud eestlaste lemmikhautis. Lisa sinna hulka veel odratangu, mistõttu roog saab toitvam, kuid haudub valmis ka aeglasemalt. Naudi rooga omaette einena või koos keedetud kartulitega.
Klikka retseptil: Suitsumaitseline läätse-tangupada
Lõuna-Itaalia aastavahetusroog. Itaallased usuvad, et mida rohkem läätsesid aastavahetusel sööd, seda rikkamaks saad. Mida polüfenoolsemat õli siin serveerimiseks kasutad, seda põnevama maitseelamuse saad.
Klikka retseptil: Peedivorm odratanguga
Maitsev vormiroog, mida sobib süüa nii omaette toiduna kui ka lihakõrvasena.
Klikka retseptil: Tangu-köögiviljapuder maasingiga
Mulgi pudrust inspireeritud keedus sisaldab ka rohkelt juurvilja. Pudru võid teha ka kruupidega. Siis nõuab see pikemat hautamisaega.
Klikka retseptil: Ahjuvorm sealiha ja kaalikaga
See mõnusalt toitev õhtusöök on just õige külma jaanuariõhtusse. Mädarõigas soojendab sind seespidiselt ning sobib kaalika ja sealihaga ahjuvormi ideaalselt.
Klikka retseptil: Kiire sealihapada penne’ga
Sealihapada penne’ga on kiirelt valmiv argiroog, mida söövad meelsasti ka lapsed. Roog tuleks süüa ära samal päeval, sest soojendades kaotab penne oma kena vormi.
Klikka retseptil: Ahjuhernesupp
Hernesupp valmib ahjus vaevata, on toitev ja tummine.
Klikka retseptil: Roheline hernehalvaa
Indiapärane halvaa ei ole nüüd päris selline, mida oleme poes harjunud nägema – see on pehmem ja mahlakam, rohkem nagu puding. Kuigi õhu kätte kuivama jättes tahkub mass üsna poehalvaa sarnaseks. Serveerida saab seda nii soojalt kui külmalt, massina või vormituna.
Klikka retseptil: Pistaatsia-herneruudud
Atraktiivsed koogikesed üllatavatest koostisosadest. Lihtne valmistada, tore külalisi üllatada ja mõnus koos kohvi, rohelise tee või mandlilikööriga nautida!
Kommentaarid (0)