Troopilised bataadi-brownie’d šokolaadiglasuuriga.

Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
12. september 2023, 16:27

10 TERVISLIKKU ŠOKOLAADIKOOKI: lihtsad, taljesõbralikud ja tusatuju peletavad maiustused šokolaadipäeva tähistamiseks

Šokolaad on ju iseenesest tervislik toiduaine – sisaldab kasulikke flavonoide, mis alandavad vererõhku ning parandavad tuju. Kui hoida suhkur ja rasvasisaldus madalana, saab šokolaadist vägagi tervisliku maiuse! Lisaks on veidrate tähtpäevade kalendris 13. september pühendatud just šokolaadile.

See on valik Toidutare šokolaadikooke, mis on tervislikud ja viivad samal ajal keele alla. Pea aga meeles, et mõõdukus on siingi asi mõte. Palun ära kolme portsjonit järjest söö...

Klikka retseptil: Riisi-šokolaadikook kohupiimakattega 

Riisi-šokolaadikook kohupiimakattega Foto: Britt Paju

Šokolaadine põhi täiendab mahedat kreemi, millele piparmünt mõjub värskendavalt. Krõmpsuv riisikrõbinatest ja tumedast šokolaadist põhi võib olla ka omaette maius.

Klikka retseptil: Šokolaadikook mustadest ubadest

Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover

Jahu-, rasva- ja valge suhkru vaba kook on pealtnäha ja maitselt täiesti tavaline šokolaadikook, ainult et peidab saledat saladust, milleks on üllatuslikult oad! Espresso võid asendada 1 tl lahustuva kohvi pulbriga.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-šokolaadikook 

Kõrvitsa-šokolaadikook Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusa teekõrvase koogi võid küpsetada ka keeksivormis, kuid siis pikeneb küpsemisaeg. Proovi küpsust tikuga: kui koogi keskele torgatud tikk jääb puhtaks, on kook valmis. Šokolaadi hakkimise asemel on mugavam kasutada küpsetamiseks mõeldud valmis šokolaadihelbeid või graanuleid.

Klikka retseptil: Troopilised bataadi-brownie’d šokolaadiglasuuriga 

Troopilised bataadi-brownie’d šokolaadiglasuuriga.

Foto: Jaan Heinmaa

Külluslikud ja mahlased brownie’d on kõikide šokohoolikute nõrkuseks. Ent tavapärased brownie’d saad muuta tervislikumaks, kui peidad tainasse bataati, kasutad jahuna speltajahusid ning magusust tasakaalustad rafineerimata pruuni suhkruga. Troopilise maitse eest hoolitseb kookosõli.

Klikka retseptil: Puuvilja-pähklišokolaadiampsud 

Puuvilja-pähklišokolaadiampsud Foto: Jaan Heinmaa

Õige mõnus amps, mida paku kasvõi koogi asemel, kuid toitaineid on selles maiuses tublisti rohkem.

Klikka retseptil: Peedi-šokolaadimuffinid 

Peedi-šokolaadimuffinid Foto: Jaan Heinmaa

Peeti muffinite maitses küll ei aima, samas teeb see küpsetiste sisu vägagi mahlaseks ja mõnusaks. Parimad küpsetamispäeval!

Klikka retseptil: Šokolaadi-banaani-mustikakook 

Šokolaadi-banaani-mustikakook Foto: Krõõt Tarkmeel

Eriliselt hea on see kook teisel päeval – seega tasub õhtul valmis küpsetada ning järgmise päeva hommikul kohvi kõrvale nautida.

Klikka retseptil: Jõhvikad tumedas šokolaadis 

Jõhvikad tumedas šokolaadis Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, kuid tervislik maius, mida sobib hästi ka kinkida!

Klikka retseptil: Šokolaadimuffinid peediga 

Šokolaadimuffinid peediga Foto: Daisy Lappard

Eestimaine peet on magus ja mahlane, ka muffinites.

Klikka retseptil: Šokolaadileib 

Šokolaadileib Foto: Daisy Lappard

Toidutare kolumnisti Evelin Ilvese kuulus retsept: suvikõrvitsaga šokolaadileib, kuhu saab peita erinevaid toidujääke.