Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadisFoto: Jaan Heinmaa
Päevaretsept
14. jaanuar 2020, 08:55

Aurutatud lillkapsas küüslaugu- ja ürdimarinaadis

See on roog neile, kes andsid lubaduse uuel aastal kaalu langetama hakata! Ja muidugi kõigile teistele, kes armastavad lillkapsast – lihtsalt krõmpsutamiseks või ka lisandiks. Lillkapsaõisikud võid ka aurutamata jätta, kuid tea, et paar minutit kuuma võtab ära toore meki ja laseb marinaadil paremini sisse imbuda. NB: püüa näpud kapsatükkidest eemal hoida ja neil rahulikult 1–2 päeva maitsestuda lasta. Marineeritud õisikuid võid kasutada ka salatipõhjana ning lisada näiteks kappareid, oliive, fetat ja meelepärast salatirohelist.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min
30 minutit + 8–10 tundi maitsestumiseks

Koostisosad
1 kg Lillkapsas
1 tk Suur sidrun
1 tl Sool
1 dl Oliiviõli
3 tk Priske küüslauguküüs
2 tl Koriandriseemned
0.5 tl Tšillihelbed
1 tk Tšillipipar
100 g Roheline sibul
1 dl Hakitud petersell

Valmistamine

1. Lõika lillkapsas väiksemateks õisikuteks (suuremad võid pooleks lõigata). Aja sobiva suurusega potis 5–6 dl vett keema, vala lillkapsaõisikud potti ja auruta umbes 2 minutit. Vala siis sõelale ja loputa külma veega üle, nii peatad küpsemise lõplikult. Jäta nõrguma.

2. Pese sidrun hoolikalt kuuma veega, kuivata. Riivi koor suurde kaussi, lõika vili pooleks ja pigista samasse ka mahl. Lisa sool ja lase lahustuda.

3. Kuumuta väikese potis oliiviõli umbes 60 kraadini (nii, et sõrmega tundub kuum, kuid õli veel ei suitse). Purusta küüslaugud ja uhmerda kergelt läbi ka koriandriseemned, lisa mõlemad ja ka tšillihelbed kuuma õlisse ja tõsta pott tulelt.

4. Poolita tšilli, eemalda seemned ja haki viljaliha peeneks. Samamoodi haki ka roheline sibul, nii roheline kui ka valge osa, samuti petersell. Tõsta hakitud köögiviljad ja lillkapsaõisikud kaussi sidrunimahla sisse, vala maitseõli peale ja sega hoolikalt läbi. Lase maha jahtuda ning tõsta kaanega kaetult järgmise päevani külmkappi maitsestuma.

5. Tõsta lillkapsas tund-paar enne söömist toasooja, sega läbi ning kui vaja, maitsesta veel soola ja sidrunimahlaga.