Kausikook apelsini ja mascarpone`gaFoto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
10. jaanuar 2020, 13:12

Kausikook apelsini ja mascarpone`ga

Kesktalvisel pimedal ajal on apelsinid nagu väikesed soojad päikesed, sest just nüüd on need mahlased viljad parimad! Apelsini enda magusus ja hapukus on tõeliselt hea partner mahedale ja tihedale hapukoore-mascarpone-kreemile ning õhulistele küpsistele. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min
30 minutit + mõned tunnid külmas

Koostisosad
3 tk Suur apelsin (900g - 1kg)
250 g Mascarpone
200 g Hapukoor 20%
2 spl Suhkur
1 dl Rõõsk koor 35%
9 tk Ladyfingers (Savoiard) küpsis
Kakao ja Demerara suhkur pealepuistamiseks

Valmistamine

1. Lõika ära apelsini põhi ja „katus“ ning aseta vili püstiselt lõikelauale. Kasutades soovitavalt kitsast ja õhukest nuga (nt fileerimisnuga, mis paindub paremini, kui tavapärane laiem nuga) fileeri apelsini koor koos valge vahekestaga ära, nii et puhas viljaliha paistab.

Nüüd lõika samamoodi iga sektor oma vahekestast välja (vahekestad jäävad otsekui lehvikuna järele). Sel moel saad kätte täiesti puhta viljaliha. Kogu eraldunud mahl kokku ja pigista sinna ka vahekestadesse jäänud mahl. Fileeri samamoodi kõik apelsinid.

2. Sega mascarpone, hapukoor ja suhkur hoolikalt läbi. Lisa 1 sl värsket apelsinimahla. Vahusta koor pehmeks vahuks, tõsta mascarpone-segule ja töötle lühidalt ühtlaseks kreemiks.

Murra küpsised suuremateks tükkideks ja tõsta ühe suurema, 2–3 väiksema kausi või 6 magustoidupokaali põhja. Nirista apelsinimahl peale. Tõsta küpsistele apelsinifileed ja kreem ning aseta maius mõneks tunniks kuni järgmise päevani külmkappi tahenema.

3. Enne serveerimist puista peale kakaod ja Demerara või mõnda muud pruuni suhkrut.