Rooskapsa pirukas Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
10. jaanuar 2020, 12:10

Rooskapsapirukas annab rikkalikult C-vitamiini ja kiudaineid (1)

Imekaunis rooskapsas on tõeline vitamiinivili, mis sisaldab rikkalikult alati vajalikku C-vitamiini ja soolte tööd ergutavaid kiudaineid. See väike vahva kapsateisend on meie poodides juba mõnda aega müügil ka värskena. Pirukatäidise jaoks auruta miniatuursed kapsad õrnalt läbi, siis on nad piruka valmides just õiges küpsusastmes. Nagu ikka kapsa maitsestamiseks on pipar siingi oluline tegija ja ära koonerda ka muskaatpähkliga.  
Koostisosad
TAINAS
3.5 dl Spelta- või nisujahu
200 g Rikotakohupiim
100 g Külm või
1 tl Sool
TÄIDIS
500 g Värske rooskapsas
Sool
2 tk Muna
2 dl Toidukoor 20%
200 g Hapukoor 20%
1 spl Nisujahu
100 g Riivitud juust
1 tl Purustatud must pipar
1 tl Riivitud muskaatpähkel
Hakitud mets- või maapähklid pealeraputamiseks

Valmistamine

10-12 tk

1. Taina tegemiseks mõõda koostisained kaussi, haki puruseks seguks ja lõpuks sega käega kiiresti tainaks. Määri suur pirukavorm (ümmargune läbimõõduga 28 cm või kandiline 25 x 35 cm) seest võiga ja suru tainas ühtlaselt nii vormi põhja kui ka servadele. Torka kahvliga mõned (õhu)augud sisse ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

2. Puhasta rooskapsad närbunud lehtedest ja lõika ettevaatlikult ära ka juurekontsu kuivanud osa. Jälgi, et välimised kapsalehed ikka kontsu külge jääksid. (Lahti tulnud kapsalehed hoia alles ja tõsta hiljem koos kapsastega tainapõhjale.) Aja potis umbes pool liitrit vett keema, lisa 1 tl soola ja auruta terveid kapsakesi soolvees 7–8 minutit. Nii muutub vili parajalt pehmemaks ja taandub ka mõrkjas maitse. Vala kapsad sõelale, uhu üle külma veega ja jäta nõrguma.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Klopi munad kergelt lahti, lisa mõlemad koored, jahu ja riivitud juust ning maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lõika rooskapsad pooleks ja aseta vormi tainale, suurem osa lõikepoolega üleval – nii jääb piruka pealispind kenama mustriga. Vala koore-juustusegu ettevaatlikult kapsastele ja puista hakitud pähklid peale.

4. Küpseta ahju keskel 40–45 minutit, kuni pirukas on kenasti kuldpruun.