Veiseraguu aivagaFoto: Jaan Heinmaa
Veiseliha retseptid
12. jaanuar 2020, 08:31

Veiseraguu aivaga

Saame tuttavaks aiva ehk küdooniaga. Tema sugulast, meiegi kliimas õitsevat ja viljuvat ebaküdooniat on Eestis kasutatud peamiselt hoidistes, seda eeskätt vilja suure pektiini- ja tanniinisisalduse tõttu. Ka mujal maailmas valmistatakse aivast keedist, marmelaadi ja siirupit, ent selle aromaatne ja hapukasmagus viljaliha sobib suurepäraselt ka soolastesse hautistesse, kusjuures haududes ei muutu see plödiks. Toores aiva on üpris kõva, seepärast ole seda tükeldades ettevaatlik. 

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + umbes 1,5 tundi hautamiseks

Koostisosad
1 kg Veiseliha
2 tk Suur sibul
200 g Porgand
150 g Pastinaak või juurseller
100 g Porru (valge ja roheline osa)
2 spl Õli praadimiseks
2.5 dl Veise- või köögiviljapuljong
Sool
Suhkur
Must pipar
1 tl Cayenne pipar
2 tk Aiva (kokku u 600g)
1 tl Nisujahu
20 g Või
Soovi korral värske tüümian

Valmistamine

1. Puhasta veiseliha kelmetest, kui neid on, ja lõika 3–¬-4 cm tükkideks. Koori sibulad, porgandid ja pastinaak või juurseller, tükelda sibulad ning lõika juurviljad umbes sentimeetristeks tükkideks. Puhasta porru ja lõika 1 cm viiludeks.

2. Kuumuta paksu põhjaga potis õli ja prae selles sibul klaasjaks. Lisa liha ja ülejäänud köögiviljad ning kuumuta kõrgemal kuumusel mõned minutid. Vala potti puljong ja alanda kuumust nii palju, et potisisu vaid kergelt podiseb. Maitsesta soola, umbes 0,5 tl suhkru ja pipardega ning hauta kaane all 60–70 minutit.

3. Vahepeal pese aivad ja lõika pooleks, koori, eemalda seemnekojad ja lõika viljaliha umbes 1 cm viiludeks. Kui raguu on 60–70 minutit haudnud, siis lisa aivaviilud potti ja hauta veel 30 minutit. Lõpuks puista potti jahu, lisa või ja kuumuta läbi. Kontrolli maitset ja kui vaja, lisa maitse järgi soola-pipart.

4. Serveerimisel puista peale värsket tüümiani. Lisandiks sobib kartulipuder ja/või juuretisesai.