Serveeri vardaid koos riisi ja salatiga pearoana või näksilaual, kindlasti koos maapähklikastmega. Foto: Kristi Rebane
Linnuliha retseptid
12. jaanuar 2020, 15:01

Toit kaheks päevaks: satay-kanavardad ja kana-köögivilja-maapähklikaste riisiga

Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: satay-kanavardad maapähkli-dipikastmega
Indoneesiast pärit satay-kastet tuntakse tänapäeval igal pool maailmas. Tänu oma mahedale magusale maitsele on see nii laste kui ka täiskasvanute lemmik. Serveeri vardaid koos riisi ja salatiga pearoana või näksilaual, kindlasti koos maapähklikastmega.

Vaja läheb (neljale):

  • 6 keskmist kanafileed (u 1,3 kg)
  • õli praadimiseks

Marinaad:

  • poole pöidla suurune tükk ingverit
  • 1 priske küüslauguküüs
  • poole laimi mahl
  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl maapähklivõid
  • 1 sl mett

Maapähklikaste:

  • 400 g kookospiima
  • 100 g maapähklivõid
  • 1 sl mett
  • 1,5 laimi mahl + sektoreid serveerimiseks
  • 3 sl sojakastet
  • veidi tšillihelbeid, värsket tšillit või 1 sl magusat tšillikastet

Serveerimiseks:

  • värsket koriandrit
  • riisi või salatit

Valmista kanavardaid nii:
1. Marinaadi tegemiseks riivi ingver (ei pea koorima), haki küüslauk ja sega poole laimi mahla, sojakastme, maapähklivõi ning meega.
2. Lõika 3 kanafileed ribadeks ja ülejäänud 3 tükkideks. Jäta kanatükid õhukindlas karbis külmkappi järgmist päeva ootama. Sega ribad marinaadiga ja jäta vähemalt pooleks tunniks kuni päevaks maitsestuma. Samal ajal pane vardad vette likku ja valmista kaste.
3. Lükka maitsestunud kanaribad S-kujuliselt varrastele ja prae vähese õliga grillpannil kuldseks. Võid vardaid praadida ka tavalisel pannil.

Valmista maapähklikastet nii:
1. Kastme jaoks kuumuta potis kookospiima. Sega sellesse maapähklivõi, mesi, 1,5 laimi mahl ja sojakaste. Kuumuta kastet, kuni see on ühtlane.
2. Maitse kastet ja timmi see paika. Kui tundub, et see võiks olla soolasem, lisa veidi sojakastet; kui puudu on hapukust, lisa laimimahla; kui kaste võiks olla magusam, lisa mett. Pane ⅔ kastmest järgmiseks päevaks kõrvale.
3. Kui su pere armastab vürtsikaid toite, lisa potti jäänud kastmele ka tšillit või põneva maitsenüansi jaoks hoopis 1 sl magusat tšillikastet.
4. Serveeri vardaid maapähklikastme ja laimisektoritega, puista peale koriandrit. Kõrvale paku riisi või salatit.

Millist maapähklivõid osta?
Maapähklivõisid poes vaadates uuri purkide silte ja vali ligi 100% maapähklitest koosnev kreem, mitte lisatud taimsete rasvade ja suhkruga magus võie.

Et grillvardad tuld ei võtaks
Enne, kui lükkad kanad varraste otsa, leota neid 30 minutit külmas vees.

Roog valmib 40 minutiga + maitsestumise aeg!

Teisel päeval: kana-köögivilja-maapähklikaste riisiga
See kreemine kaste sobib imehästi külmal talvepäeval õhtusöögiks. Kaste saab toitev, aga tänu rohketele köögiviljadele kõhule kerge. Kes soovib, võib sellele ka tšilliga veidi vunki lisada.

See kreemine kaste sobib imehästi külmal talvepäeval õhtusöögiks. Foto: Kristi Rebane

Vaja läheb:

  • 100 g maapähkleid
  • õli praadimiseks
  • 1 sibul
  • 2 punast paprikat
  • 200 ml kanapuljongit
  • soola
  • 1 värske tšillikaun
  • 400 g brokoliõisikuid

Eelmisel päeval kõrvale pandu

  • tükeldatud kanafilee
  • maapähklikaste

Serveerimiseks

  • riisi

Valmista kana-köögivilja-pähklikastet nii:
1. Rösti maapähkleid kuival pannil mõni minut, kuni need on jumekad ja köögis levib pähklilõhna. Vala pähklid taldrikule jahtuma.
2. Pruunista kanatükid pannil kuumas õlis. Lisa sekka hakitud sibul, mõne aja pärast puhastatud ja viilutatud paprika ning kanapuljong. Lase kastmel 5 minutit podiseda.
3. Sega kanaleeme sisse eelmisel päeval kõrvale pandud kaste ja pooled maapähklid, soovi korral ka hakitud tšilli. Maitsesta kastet soolaga.
4. Lisa kastmele brokoliõisikud ja kuumuta need vaid kergelt läbi, et brokoli oma erkrohelist värvi ei kaotaks.
5. Serveeri kastet riisiga ja pane lauale toidu peale puistamiseks ülejäänud maapähklid.

Toit valmib 20 minutiga!

Soovi korral tee maapähklivõid ise nii:
1. Rösti maapähkleid mõni minut kuival pannil. Nii saavad need sügavama maitse.
2. Lase pähklitel veidi jahtuda ja blenderda need siis kreemiks. Lükka paar korda purustamise vahel segu terade poole, et maapähklivõi saaks ühtlane.