Nuudli-seenesupp Aasia nootidega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
9. jaanuar 2021, 16:43

10 KERGEMAT VEGEROOGA: vegaanuari puhul taimseid hõrgutisi talje rõõmuks

Detsembri laialtlevinud pühade ülesöömisest kurnatud nii inimeste kui ka planeedi tervise huvides on pakutud, et jaanuar võiks olla vegankuu. Või vähemalt aeg, mil tavalisest enam tarbida taimetoitu nii enda kui ka keskkonna huvides. 

Veganuary ehk vegaanuari liikumise taga on Ühendkuningriigis tegutsev samanimeline mittetulundusühing, mille eesmärk on tutvustada taimsemat menüüd, anda retsepte ning nippe. Esimest korda korraldati taimne jaanuar aastal 2014. Veganuaryga ühinemine on tasuta, sel pole kohustusi ning inimene saab programmist loobuda millal soovib. 

Kampaania eesmärk on korraldajate sõnul vegan-elustiili tutvustamine, mitte peale surumine. See aitab inimestel suurendada taimset toidu osakaalu ning langetada proovipeioodi lõpus ise otsus, kas jätkata või tarbida ikkagi ka loomseid toiduaineid. 

Veganuary plusspooltena on välja toodud, et nad rõhuvad käredate loomade väärkohtlemist esitavate piltide ja sõnumite asemel oma suhtluses praktilistele, kergema ala tooniga materjalidele, mille eesmärk pole tarbijas vastikus- või süütunnet tekitada. 

Analoogse sõnumiga tegutseb Eestis liikumine Taimne Teisipäev, mis ärgitab kord nädalas proovima vegantoitu. Ka nende eesmärk on ahvatlema inimesi veganlust proovima selle maitsvuse ja kasulikkuse pärast. 

Aastal 2019 on Wikipeedia väitel vegaanuariga ühinenud 250 000 inimest 193 maalt. Alates 2014 aastast on kampaanias kaasalööjate arv igal aastal kahekordistunud.

Veganuaryt on kritiseeritud selle eest, et käsitlevad taimetoitlust vaid toiduna, mitte elustiilina ning ei puuduta loomade toiduks tarbimise õudusi.  

Toidutare koostas enda vegan-retsepti valiku, millega menüüd jaanuari puhul kergendada, ole sa siis taimetoitlane või omnivoor. Meie valikus olevat road sobivad nii iseseisvaks roaks kui ka täiendajaks. 

Klikka retseptil: Nuudli-seenesupp Aasia nootidega 

Nuudli-seenesupp Aasia nootidega Foto: Jaan Heinmaa

See on supp, mis võlub sügava maitse ja samas lihtsa koostisega. Kindlasti lase seentest vedelikul välja keeda, siis muutub nende maitse ja aroom tugevamaks. Sojakaste lisab otsekui lihamaitset, samas kui äädikas elavdab vürtsikaid ja hapukaid nüansse. Kui võimalik, kasuta eri sorti seeni. Sobib taimetoitlasele ja veganile.  

Klikka retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.

Klikka retseptilBombay kartulid 

Bombay kartulid Foto: Jaan Heinmaa

Igapäevane ja muidu tagasihoidliku maitsega köögivili käib pannilt läbi koos ingveri, küüslaugu ja võrratute indiapäraste vürtsidega ja ärkab otsekui talveunest – vähemalt talvisel ajal üpris ilmetu  mugul on just parajalt vürtsikas, toitev ja väga maitsev. Sobib ka iseseisvaks roaks koos maheda salatirohelisega. 

Klikka retseptil: Köögiviljakarri 

Köögiviljakarri Foto: Mari-Liis Ilover

Suurepärane võimalus eelmisest või üle-eelmisest toidukorrast üle jäänud keedetud või ahjus küpsetatud köögiviljade kasutamiseks. Aromaatses karris saavad need täitsa uue ja värske olemise. Tänu lühikesele valmimisajale on see ideaalne argiõhtu eine.

Klikka retseptil: Kauboikartulid rosmariiniga 

Kauboikartulid rosmariiniga Foto: Jaan Heinmaa

Rosmariiniga maitsestatud kartulilootsikud on peolaua ehteks ja maitsevad võrratult head. Ka argiõhtul sobivad need iga liha-kalaroa kõrvale.

Klikka retseptil: Mündine hernesupp 

Mündine hernesupp Foto: Mari-Liis Ilover

Mündivärske kerge supp valmib umbes 15 minutiga ja maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt.

Klikka retseptil: Kapsahautis paprika ja toortatraga 

Kapsahautis paprika ja toortatraga Foto: Jaan Heinmaa

Poole tunniga valmiv maitsekas pajaroog, mida võib soovi korral ka serveerida kuumade keedetud kartulitega. Aga maitseb hästi ka omaette roana.

Klikka retseptil: Täidetud paprikad ja tomatid 

Täidetud paprikad ja tomatid Foto: Hele-Mai Alamaa

Seda rooga peab kindlasti proovima hilissuvel ja varasügisel, aga ka talvised köögiviljad saavad ahjus küpsetades päris mõnusa maitse.

Klikka retseptil: Rikkalik salatikauss talveks 

Rikkalik salatikauss talveks Foto: Laura Strandberg

Värvikireva ja tervisliku salati teeb eriti nauditavaks vürtsikas pähklikaste. Seda saab väga hästi kasutada ka teistes toitudes majoneesi asemel.

Klikka retseptil: Šokolaadikreemiga toorkook 

Šokolaadikreemiga toorkook Foto: Laura Strandberg

Jahu ja valge suhkruta koogis annavad maitses tooni maapähklivõi ja kakao... Mmm!