Kõrvitsamüsli Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
29. märts 2020, 21:55

11 TERVISLIKKU HOMMIKUSÖÖKI: anna päevale õige algus

Hommikusöök ei pidavat enam olema see kõige-kõige tähtsam söögikord päevas – sest ka hiljem PEAB sööma ainevahetuse korraliku käimashoidmise huvides – ent üks olulisemaid on see ikkagi.

Hommik on ka ainus hetk, mil saab endale lubada midagi süsivesikuterikkamat, ent ettevaatlikult! Vaatame Toidutare arhiivis otsa mõnusatele, maitsvatele ja tervislikele hommikusöökidele. 

Hommikul ei pea ilmtingimata sööma, on uuemad uuringud näidanud. Kui ikka üldse isu pole, ei pea end sundima. Kasulik on siiski kasvõi väike amps võtta, eriti kui on teada, et ka lõunasöök võib viibida.

Need retseptid ei ole küllased ja valmivad vähese vaevaga. 

Klikka retseptil: Kõrvitsamüsli  

Kõrvitsamüsli Foto: Jaan Heinmaa

Kõrvitsamüsli on korraga nii magus kui ka soolane ja niimoodi väga maitsev! Kõrvitsapüree abil saad vähendada rasvaine ja soovi korral ka magustaja kogust, kui lisad vahtrasiirupi asemel lihtsalt rohkem püreed. Pähklid vali oma lemmikute hulgast!

Klikka retseptil: Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook 

Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook Foto: Martin Ahven

See kook on olnud väga menukas nii kontoris kui ka lasteaias. See on ka hea moodus panna lapsed köögivilju sööma – kõrvitsa annab suurepäraselt asendada nii kaalika, bataadi kui ka porgandiga. Väga hea tervislik ning toitev hommikueine või vahepala vanusest sõltumata!

Klikka retseptil: Kurgi ja muna salat 

Kurgi ja muna salat Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsalt valmiv salat sobib niisama söömiseks või katteks saiale-leivale. Pikalt ei tasu rooga seisma jätta, sest värske kurk hakkab üsna kiiresti vett välja ajama. Värske kurgi asemel sobib salatisse panna marineeritud või värsket soolakurki.

Klikka retseptil: Munavalgeomlett kodujuustu ja spinatiga 

Munavalgeomlett kodujuustu ja spinatiga Foto: Jaan Heinmaa

Munavalgeomletis on vähem kaloreid ja rasva, kui tervete munadega omletis, kuigi maitseomadustelt alla ei jää. Muna kalorsus peitub just munakollastes. Serveeri rooga avokaado, kodujuustu ja rohelise salatiga.  

Klikka retseptil: Lemmikvõiku avokaado ja tomatiga 

Lemmikvõiku avokaado ja tomatiga Foto: Hele-Mai Alamaa

Röstitud sepikul natuke kahvliga purustatud avokaadot ja siis tomatitükikesi. Imeline algus päevale. 

Klikka retseptil: Küpsetatud avokaado munaga 

Küpsetatud avokaado munaga Foto: Eva Pärtel

Pane avokaadopoolik muffinipanni peale või portsjon-ahjuvormi istuma ja löö sellesse toores muna. Raputa peale soola ja küpseta rooga 200kraadises ahjus, kuni muna on hüübinud. See võtab aega u 15–20 minutit.

Klikka retseptil: Hommikusalat kinoa, suitsulõhe ja pošeeritud munaga 

Hommikusalat kinoa, suitsulõhe ja pošeeritud munaga Foto: Britt Paju

Kiirelt valmiv hommikusöögisalat, hea kallimat üllatada.

Klikka retseptil: Mee-kaneelivõie

Mee-kaneelivõie Foto: Jaan Heinmaa

Mee ja kaneeli tervendavast koosmõjust organismile teati juba 5000 aastat tagasi.

Klikka retseptil: Porgandivõie 

Porgandivõie Foto: Katrin Press

Porgandivõiet on hea teha siis, kui mõnest toidukorrast jääb üle paar-kolm keedetud porgandit. Võid selle valmistada nii tavalise koorevõi kui toor- või sulatatud juustuga. Maitsestamiseks sobivad hakitud murulauk, estragon ja tüümian. Värskelt küpsetatud musta leiva peal parim!

Klikka retseptil: Unimütsi ärataja 

Unimütsi ärataja Foto: Hellapoliisi OY

See ingveriga maitsestatud smuuti äratab sind hommikul uue päeva tegemisteks. Maitsestamata jogurt tasandab maitset ja teeb kõhule head.

Klikka retseptil: Puuvilja-pähkli-kaeraruudud 

Puuvilja-pähkli-kaeraruudud Foto: Jaan Heinmaa

Toitev pala sobib hommikusöögiks, kontorisse või lapsele kooli kaasa, säilib söömiskõlblikuna paar nädalat. Kuivatatud puuviljade ja pähklite kooslust saad oma maitse järgi muuta.