Hapukapsa-verivorstipitsa Foto: Laura Strandberg
Toiduuudised
6. jaanuar 2024, 14:50

Artikkel ilmus esmakordselt 06.01.2020

10 MAITSET KOLMEKUNINGAPÄEVAKS: jätame jõulutoitudega hüvasti

No tegelikult ei pea hüvasti jätma – keegi ei ütle, et verivorsti ei tohi muul ajal kui detsembris praadida või et ahjukapsad tuleks nüüdsest unustada. Kuna aga pikad pühad on kindlasti traditsioonilisest toidust mõnevõrra küllastuse tekitanud, pakume oma varamust retsepte, mis on jõulused, aga lihtsad teha ning mõnusa vimkaga. 

Klikka retseptil: Hapukapsa-verivorstipitsa 

Hapukapsa-verivorstipitsa Foto: Laura Strandberg

Keda ebatraditsioonilised pitsakomponendid ära ei hirmuta, saavad mõnusalt jõuluhõngulise pitsa, mis maitseb imehästi!

Klikka retseptil: Hapukapsaga täidetud ahjukartulid 

Hapukapsaga täidetud ahjukartulid Foto: Jaan Heinmaa

Kui kuidagi ei jõua jõuludeni oodata, siis naudi traditsioonilist hapukapsast ja pohlamoosi juba nüüd ja veidi teistmoodi. Lihtne ja maitsev roog, mis sobib ka taimetoitlasele. 

Klikka retseptil: Hapukapsa-quiche 

Hapukapsa-quiche Foto: Laura Strandberg

Toitev ja maitsev lahtine pirukas viib keele alla ning seda tahetakse sinu peres tõenäoliselt varsti jälle teha! Lisaks saab siin ära kasutada jõulu- ja aastavahetuse pidustustest allesjäänud kapsavarud.

Klikka retseptil: Pasta hakkliha-hapukapsakastmes 

Pasta hakkliha-hapukapsakastmes Foto: Andra Kalda

Väga lihtne pastaroog, milles saab taas edukalt ära kasutada järele jäänud hapukapsast. 

Klikka retseptil: Verivorstisalat 

Verivorstisalat Foto: Toidutare

Võid salatit ka kihiliselt serveerida – pane kaussi kõige alla kartulid, seejärel tomatid, sibulad, peedilehed ja verivorstid. Peale kalla salatikaste ning serveeri Kreeka pähklite ning granaatõunaseemnetega.

Klikka retseptil: Vürtsine ingverikana 

Vürtsine ingverikana Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsine idamaine roog on meie külmal talvel igati oma kohal. Tšilli ja ingver, küüslauk ja kurkum – kõik need sooja andvad ja tervist turgutavad ained aitavad organismil karmil ajal hakkama saada.

Klikka retseptil: Ahjurosolje fetajuustuga 

Ahjurosolje fetajuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Rosolje võib olla ka soe ja valmida ahjus!  Valmista mahe ahjuroog kartulite asemel lihaprae lisandiks või serveeri iseseisva roana. Soovi  korral võib veel lisaks valmistada kastme majoneesist ja vahustatud koorest ning maitsestada soola ja pipraga. 

Klikka retseptil: Ahjuvorstid köögiviljadega 

Ahjuvorstid köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Kõik ühes ahjuroog valmib imelihtsalt, vaja vaid koostisosad kokku segada ja ahju panna. Kasuta roas eri värvi tomateid ja paprikaid, nii pakub toit ka silmailu. 

Klikka retseptil: Ahjujuurikad küüslauguga 

Ahjujuurikad küüslauguga Foto: Tuuli Mathisen

Ahjus magusaks küpsenud juurikad on parimad lisandid maa peal. Mõnel puhul kannavad need välja ka lausa omaette käigu rolli. Värsked ürdid, sinep ning mesi annavad juurikatele kauni lõppakordi. Seega tee kohe topeltports. Niikuinii jääb muidu väheks!

Klikka retseptil: Kihiline piparkoogi-kohupiimamaius 

Kihiline piparkoogi-kohupiimamaius Foto: Jaan Heinmaa

Väga lihtne viis mõnusa kreemise magustoidu valmistamiseks! Siin roas saab ära kasutada jõuluajast seisma jäänud piparkoogid. Magustoidu võib valmistada ka väikestesse kaussidesse või pokaalidesse, et nii igale sööjale eraldi valmis portsjonina serveerida.