Georges Duboeuf Foto: EPA/Scanpix
Toiduuudised
6. jaanuar 2020, 12:30

VEINIPAAVST LAHKUS: Beaujolais’ maailmakaardile toonud Georges Duboeuf suri 88aastasena

Prantsusmaa ja veiniarmastajad üle maailma leinavad 20. sajandi ühe suurema veinifanaatiku Georges Duboeufi lahkumist igavikku.

Tema panus maailma toidu- ja joogikultuuri oli varem vähetuntud Prantsusmaa toote, Beaujolais Nouveau nimelise veini muutumine ülemaailmseks ikooniks, vahendab BBC.

1980ndateks hakati Duboeuf'i entusiasmi toel üle maailma tähistama sügiseti üht kindlat hetke Beaujolais Nouveau päevana. See on moment, mil sama aasta punavein on joomiseks valmis. Oma väsimatu promootoritöö eest teenis mees ära hüüdnime Beaujolais´i paavst.

Duboeuf rajas 1950ndatel veiniliidu L'Écrin Mâconnais-Beaujolais, mille eesmärgiks on tutvustada kohalikke veine ja nende tootjaid ning elavdada piirkonna kaubandust.

Aastal 1964 rajas ta oma veiniistanduse Georges Duboeuf Wines, kus kasutati vaid traditsioonilisi veinivalmistamise meetodeid kombineerituna karmide hügieeninõuetega. Aastaks 1993 oli istandusest kasvanud välja ka esinduskauplus ning Romanèche-Thorinsi regiooni veinivalmistamise muuseum, praeguseks väljastab ettevõte aastas 30 miljonit pudelit veini, mida turustatakse rahvusvaheliselt.

Duboeuf korraldas lisaks 80ndatel meeleolukaid Beaujolais’ veinifestivale, kuhu meelitas alati kohale kuulsusi ja Michelini tärne saanud restoranide esindajaid.

Beaujolais on pärit Lyoni lähistelt, veiniistandustest samanimelises provintsis, mis puutub otsapidi kokku Burgundiaga. Ametlikult ongi tegemist Burgundia piirkonnaga, ent veini mõistes on suur erinevus sees, kuna Beaujolais´ piirkond on läheduse tõttu Rhône´iga märksa pehmema kliimaga ja seetõttu on veinil hoopis teine maik.

Nõrgema koorega ja madalama tanniini sisaldusega gamay viinamarjadest valmistatud ja seetõttu kergema iseloomuga vein juhatab sisse ka jõuluhooaja. Seda tarbitakse veidi jahutatuna maitsekamate juustute ja külmade lihalõikude ning -vormide kõrvale. Ning ka lihtsalt niisama, vestluse ärgitamiseks.

Beaujolais pole ilmtingimata alati noor vein, teda on võimalik soetada ka aastakäiguveinina.

Eric Bultel, Prantsuse saatkonna koostöö- ja kultuurinõunik lausus mullu novembris Toidutarele, et Beaujolais pole Prantsusmaal mitte ainult vein, vaid ka piirkond ja inimesed, elustiil. “See on ka osa Lyonist, mis on kuulus toidu poolest. Mais tuleb Bocuse d'Or Tallinnasse ja see on osa meie maade vahelistest sõprusest, sest Bocuse d'Or on pärit Lyoni lähedalt. Niisiis, te näete see on vein ka sõprusest ja koosolemise rõõmust.”

Prantsusmaa suursaadik Éric Lamouroux lausus novembris 2019. aasta veini esitlusel Tallinnas peetud peol kõnes, et prantslaste jaoks on  jaoks on Beaujolais Nouveau tähistamine kaugelt märgilisem kui olümpiamängud, jalgpalli maailmameistrivõistlused ja Eurovisiooni lauluvõistlus ühtekokku. „Eelnimetatud sündmused toovad kahtlemata kokku hiilgavad sportlased ning lauljad erinevatelt aladelt ja žanritest, kuid jätavad täielikult tähelepanuta ühe valdkonna, mida me siin kohe tähistama asume, ning äärmiselt olulised oskused, ilma milleta tänane pidu kohe kuidagi ei õnnestuks,“ kinnitas suursaadik.

Tema sõnul on veininautlemise juures lisaks heale prantsuse suupistevalikule olulised veel kõnekunst, huumor ja jagamise rõõm: “Nii põlvkondade, kultuuride kui paikade vahel – kõik jagamise viisid on teretulnud.”