Ahjus küpsetatud kanakarri Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
28. detsember 2023, 16:38

Uuendatud ja täiendatud, artikkel ilmus esmakordselt 04.01.2020.

10 LIHTSAT AHJUROOGA: nendega saab hakkama ka algaja kodukokk

Ahjutoidud on laisa perenaise unistus - vähekene ettevalmistusaega, unusta tunniks madalal temperatuuril ahju ning tulemuseks on ohtralt keelt alla neelama panema sundivat sööki. 

Heal ahjuroal on tegelikult vaid kolm trikki:

1. Piisavalt suur ja hea ahjunõu. See võib olla klaasist, savist või malmist. Ilus haudenõu on ka peolaua ehe, siis pole vaja toitu eraldi liuale pannagi.

Malm on üks mõnusamaid, küpsetab hästi, peab kaua vastu, ent raske ja kallis. Savi on temperatuuritundlik, ent annab mahlasema roa. Lisaks on mõned savilõud lausa lust vaadata. Paraku kipuvad savinõud kergesti purunema. Klaas kipub määrduma, ent näeb vähemalt alguses kena välja. 

Metall on kauateeniv ja praktiline, ent mitte väga kena. 

2. Maitsvad ja sulle meeldivad koostisained. Prae lihakraam enne pannil pruuniks, siis võrdsustad pajaroa valmimisaega. Nii saad lihale ka mõnusat praemekki juurde, sest eelnev pruunistamine toob maitseid paremini esile. 

3. Küpseta pigem kauem ja pikemat aega. Hea ahjuroog tahab valmimiseks aega. Pea vaid meeles, et toidul oleks piisavalt haudeleent (vt ka tuleohutus), sest muidu võid asja haledalt kõrbema lasta.  Kata vaid nõu kaanega, et takistada vedeliku liiga kiiret aurustumist.

Kui anumal kaant pole, siis kasuta selleks fooliumi. Kui soovid pruunikamat pealispinda, eemalda kate kuskil pool tundi enne roa valmimist ja tõsta siis veidi temperatuuri.

TÄHTIS! Ahjuroogade puhul tuleb silmas pidada tuleohutust. Sa võid toitu pikalt ahju jätta ja ise õue minna vaid juhul, kui tead kindlalt, et jõuad õigeks ajaks tagasi, saad ahju taimeriga välja lülitada ning, et vahepeal on kõik tuleohutuseeskirjad täidetud. Targem on ikkagi ise olla valmiva toidu läheduses. PALUN oma vinguandurit!

4. Kui soovid toitu teha ruumide kütmiseks kasutatavas puuahjus.

Väga hea nõks on panna toit ahjuma samasse ahju, millega tuba soojaks saab. Kuid ole ettevaatlik. Sina tunned oma ahju. Kohe pärast ahju sulgemist võib temperatuur liiga kõrge olla ja toit põhja kõrbeda. Sel juhul pane toit sisse veidi hiljem, kui esimene lõõm on lahtunud.

Kasuta puuahjudes kindlasti potte, millel pole ühtegi põlevat osa. Kindlasti suurenda haudumisel vee hulka. Vali rooge, mida ei pea vahepeal niipalju kontrollima. Head on näiteks kapsad ja rasvasemad lihad, nagu näiteks part.

Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud kanakarri 

Ahjus küpsetatud kanakarri Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsika karriroa valmistamisel on harjutud kasutama kookospiima, ent sama edukalt võib tarvitada ka vahukoort. Et rooga oleks eriti hõlpus teha, pane see ahju. Seal podiseb ja valmib karri ise.

Klikka retseptil: Laisa lambapada rosmariini ja tüümianiga 

Laisa lambapada rosmariini ja tüümianiga Foto: Manona Paris

See on väga lihtne lambapada, mis on paras panna madalal tulel hauduma selleks ajaks, kui lähed perega väljas midagi lõbusat tegema: uisutama, turule või lihtsat niisama uitama. Sobib ka siis, kui vaja mõned tunnid õues tööd teha. Naastes on midagi sooja kohe ootamas. Mina olen seda rooga teinud ka loomalihaga. NB! Sa pead olema eelnevalt veendunud tuleohutuses!

Klikka retseptil: Ahjupeedid koorese kitsejuustukastmega 

Ahjupeedid koorese kitsejuustukastmega Foto: Jaan Heinmaa

Ahjus küpsetatud peedid sobivad nii eelroaks, sooja salatisse kui ka kala- ja liharoa lisandiks. Peedi maitset täiendab hästi mahe kitsejuustukaste.

Klikka retseptil: Ahjukarbonaad seente ja sibulaga 

Ahjukarbonaad seente ja sibulaga Foto: Jaan Heinmaa

Sobib hästi pidulikuks lõuna- või õhtusöögiks. Hõrku maitset lisab roale brändi ja liha mahlasuse tagab ahjus järelküpsetamine.

Klikka retseptil: Ahjuborš pardilihaga 

Ahjuborš pardilihaga

Isetehtud borš on alati sellele kulutatud aega väärt!  Kui supipott paariks tunniks ahju panna ja siis välja võtta, pole ka valmistamisega eriti muret. Kusjuures seda võib kohe hästi suure pajatäie valmis teha, sest borš maitseb ka ülessoojendatuna hästi!

Klikka retseptil: Hautatud lambasadul 

Hautatud lambasadul Foto: Jaan Heinmaa

Maitsev, aroomikas ja kergelt valmiv ahjuroog.

Klikka retseptil: Hautatud veisepõsk suitsutatud juurikatega 

Hautatud veisepõsk suitsutatud juurikatega Foto: Seljamaa Fotostuudio

Eriti pehmeks haudunud veisepõsk on gurmaanidel maiuspala. Selles pole kahtlustki.

Klikka retseptil: Hautatud süda 

Hautatud süda Foto: Jaan Heinmaa

Subprodukte ei maksa karta. Veisesüdamest saab toreda roa. Serveeri hautatud südant sibularõngastega.

Klikka retseptil: Tšahhobili 

Tšahhobili Foto: Jaan Heinmaa

See on gruusiapäraselt valmistatud linnuliharaguu tomatikastmes, kuhu sobib hästi part, kana, kalkun või hani. Vastavalt maitsele lisa tulist adžikat rohkem või vähem. Siia sobib hästi ka hmeli-suneli vürtsisegu.

Klikka retseptil: Pajaroog ribidega 

Pajaroog ribidega Foto: Daisy Lappard

Pajaroal on see võlu, et ühte potti mahub korraga palju häid asju.