Töötervihoiuarst Evelin IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Kolumnid
2. jaanuar 2020, 12:50

EVELIN ILVES: sinu enese elamiseks mõeldud instrumendi keeled hakkavad helisema (17)

Uus aastakümme on alanud. Selline kena kombinatsioon nagu 2020 tuleb uuesti alles järgmisel tuhandel... 3030... Järelikult on tegemist erilise alguse ja erilise aastaga?! Niivõrd, kui meist igaüks suudab selle eriliseks elada, ilusas mõttes innustavaks ja igas mõttes heaks.

Kuid kuidas leida motivatsiooni aina suurenevas segaduses ja teravnevais vastuoludes? Kui ladvik ägab vähktõvena vohavas enesekesksuses, kuidas leiab üks tavaline kodanik, ilma rahamägede või garanteeritud heaolupakettideta, üha uutel ja uutel hommikutel põhjuse tõusta ja särada? Kõik geniaalne on lihtne: võti võibki just peituda hommikutes. Täpsemalt varaseis koidutundides.

Ütlen kohe ära, et mina olen puhas õhtune toimetaja. Mulle meeldib pikalt magada ja aeglaselt käima minna: looduses jalutada, võimalusel ujuda ja siis kerge hommikueine ja hea kohviga mõnuleda. Selle najal olen võimeline poole ööni kõrge intensiivsusega tegus ja tootlik olema. Ent eriti tihti sellist eluviisi kaasaegses maailmas enesele ei luba, sest teised tegelased ja teenused on aktiivsed nn kokkulepitud „tööajal”. Ja siin on teinegi suur puudujääk: hommikute ilu ja värskus – need jäävad ööinimesel kogemata.

"Kui tõused vara ja oled üksinda, eemal ülestimulatsioonist ja mürast, siis ei killustu su tähelepanu enam tehnoloogia, koosolekute ja muude tegurite tõttu, mis piiravad maksimaalset tõhusust, /-/ ja nii saab eesajukoor ehk prefrontaalne korteks – see osa ajust, mis tegeleb ratsionaalse mõtlemise ja pideva muretsemisega – mõne aja puhata. Huvitav info, kas pole?” See on tsitaat legendaarse juhioskuste ja tipptulemuslikkuse eksperdi Robin Sharma raamatust „Kella 5 klubi”, mis mitu kuud mu öökapil oma aega ootas ning mille poolkogemata ühel aastalõpu virvarrist väsinud hommikul avasin. Ja sinna päris mitmeks tunniks jäingi.

*„Ükskõik, kus te oma elukaarel ka pole, palun ärge laske ebatäiusliku mineviku valul varjutada oma imelise tuleviku sära. Te olete palju võimsamad, kui te praegu arvata oskate. Uhked võidud – ja tõeline õnnistus – need ootavad teid ees. Asute just seal, kus te peate olema, et kasvada, areneda ja jõuda erakordselt tootliku, äärmiselt külluslikku ja uskumatult mõjuka eluni, mille olete oma karmimate katsumustega ära teeninud. Tõde on selline, et kõik probleemid ja raskused, kõik eluteel kohatud kuritahtlikud inimesed ja kõik läbitehtud katsumused osutusid täiuslikuks ettevalmistuseks, et olla see inimene, kes te praegu olete. Te vajasite neid õppetunde, et rakendada neid aardeid, andeid ja võimeid, mis teis nüüd ärkavad. Miski polnud juhus. Midagi ei läinud raisku. Olete just seal, kus peate olema, et hakata elama oma ülimatele soovidele vastavat elu.”

Kas need pole sõnad, mida me kõik kuulda ihkame? Siin nad on, otse targa ja rikkaliku kogemuste pagasiga inimese sulest ja suust, kelle nõuannete najal sajad selle maailma vägevad oma tee tippu sillutanud.

Milles on ta enese edu ja kuldaväärt nõu tuum? Varajases ärkamises. Ta kutsub enda algatatud liikumist „kella 5 klubiks” ja seletab aastaid tööd nõudnud teoses peensusteni lahti, kuidas mõjuvad hommikused koidueelsed tunnid ajule, meelele, kehale ja tervisele tervikuna. Sealt edasi mõtteerksusele, motivatsioonile, efektiivsusele, tootlikkusele, suhetele ja kokkuvõttes aja tajule ehk sellele, kas teil on hinges rahu ja tänulikkus või pigem nagu igavesti rattasse ruttama jäänul, kellest elu üha kiiremini mööda vuhiseb.

Ütlen ausalt, end harjumispärasest sootuks teisele režiimile sättida pole sugugi lihtne. Eriti nii teravalt sesoonses kandis, nagu meie siin pimedate talvede ja valgete suveöödega maal. Aga ma mõtlesin endale selgeks, miks mulle meeldib see hilisõhtune aeg ja miks on siis hea töötada. See on vaikus ja rahu. Vaibuvad nii loodushääled kui linnamüra, tasapisi suikub kõik unne ja rahu on mõneks ajaks maa peal. Ent varahommikul on ju samuti nii! Veelgi enam! Aeglane ärkamine koos loodusega on midagi, mis tõesti päevale, aga eelkõige enda vaimule ja kehale sootuks uue hingamise ning imeliselt erilise häälestuse annab. Tekib tunne, et sinu enese elamiseks mõeldud instrumendi keeled hakkavad helisema.

Seda teeb nii häälde panek kui ka uus ja parem võimekus tooni hoida. Olen enda jaoks midagi uut avastanud, ent alles kõige alguses. Mõned päevad on kui sissejuhatus pikale ja põnevale teekonnale, mis toob hingerahu vaid siis, kui ikka edasi kulged ega jää konutama.

„Tõeline suurepärasus ja oma olemusliku geniaalsuse ellurakendamine peabki olema keeruline ettevõtmine. Üksnes need, kes on küllaldaselt pühendunud, et jõuda oma seniste piiride äärele, suudavad neid laiendada. Kogu see kannatus, mida kohtab tol teel, kus üritad rakendada oma erivõimeid, parimaid oskusi ja innustavamaid soove, saab üheks suuremaks inimliku rahulduse allikaks. Üks põhilisi õnne ja seega sisemise meelerahu võtmetegureid on teadmine, et oled oma saavutatu välja teeninud ning olnud piisavalt julge, et anda kõik mis võimalik parimaks saamise nimel.”

Hoidkem hommikud enesele – see annab midagi, mis loob päevadesse uue hingamise!

Head uut aastat!

* kõik tsitaadid on pärit Robin Sharma raamatust „Kella 5 klubi”, Pilgrim kirjastus 2019.

Ja et hommikutesse ka midagi „käegakatsutavat” lisada, jagan teiega üht toredat hommikusöögiideed, mida igaüks saab ise omale meelepärastest osistest ikka ja uuesti luua ja täiendada:

Hommikukohvi smuuti

Kahele

2 küpset banaani
2 dl maitsestamata või vanillijogurtit või hoopis kookose- või mandlipiima
6-8 pehmet datlit või midagi meeldivat magusat
50-100 ml head kanget kohvi

Kui tahta tummisemat ja siidisemat smuutit, lisa 1 spl sulatatud gheed või kookosõli.

Serveerimiseks riivitud tumedat šokolaadi või kaneeli või kakaod.
Pane kõik koostisosad blenderisse ja kreemita ühtlaseks. Kaunista ja serveeri kaunist tassist. Lihtne luksus ilusa päeva alguseks!

Ja ikka armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin