Tegu on klassikaliste Itaalia mandliküpsistega, mis tavaliselt valmistatakse mandlimassi kasutades. Foto: Blogi Jazzinokitchen
Küpsetised
1. jaanuar 2020, 11:26

Õnneliku uue aasta alguseks: hobuserauakujulised mandliküpsised

Õnnetoova hobuseraua kujulised küpsised sobivad igati eeskjujulikult uut aastaringi alustama. Soovi korral võid küpsised ka šokolaadi kastmata jätta, kuid siiamaani on kõik, kes mõlemat varianti on proovinud, just šokolaadiste otsadega küpsiseid eelistanud.

Tegu on klassikaliste Itaalia mandliküpsistega, mis tavaliselt valmistatakse mandlimassi kasutades. Kuna meie lettidelt mandlimassi kahjuks hetkel ei leia, tuleb martsipaniga hakkama saada. Mandlimassi ja martsipani vahe on mandlisisalduses ‒ mandlimassis on keskmiselt 60% mandleid, martsipanis aga ligi 20%, hea õnne korral veidi rohkem. 

Itaalia mandlisarved (12 tk)

  • 100 g martsipani
  • 120 g mandlijahu
  • 30 g suhkrut
  • 1 tl mandliessentsi
  • 1 suur munavalge
  • näpuotsatäis soola
  • 30 g mandlilaaste
  • soovi korral 30 g tumedat 70% šokolaadi

Valmista küpsiseid nii:
Pudista martsipan käte vahel kaussi, lisa mandlijahu, suhkrur, mandliessents ja sool ning mikserda läbi. Kui martsipan on õhu käes seisnud ning kõvaks läinud, pudista tükid näppude vahel peenemaks, et saaksid ühtlase puru. Lisa ka munavalge ning mikserda veel paar minutit. Mätsi segu käte vahel palliks ‒ tainas on kleepuv, nii et kergem on seda teha märgade kätega.

Võta umbes 1 sl suurune tükk tainast, vormi see vorstiks ning seejärel keera otsad üksteise poole, et saaksid hobuseraua kuju. Veereta küpsist madalasse kaussi valatud mandlilaastudes, surudes (märgade) kätega võimalikult palju mandlilaaste küpsise külge.

Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi nii kõik 12 küpsist ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 10-12 minutit, kuni küpsiste otsad on helepruunid. Lase plaadil jahtuda ning seejärel jahuta restil täielikult.

Soovi korral sulata veevannil tume šokolaad ja kasta küpsiste otsad šokolaadi. Lase taheneda.

Vaata blogipostitust SIIT!