Manona ParisFoto: Tatjana Iljina
Reisimine
27. detsember 2019, 12:14

JÕULUTURGUDE SUUR ÜLEVAADE! Milline on meie piirkonna kauneim, taskukohaseim ja algupäraseim? (1)

Jõuluturud on maagilised kohad, kuhu minna pere või kallimaga minipuhkusele, sest neis kohtuvad sihtkoha omapära ning pühaderõõm. Me käisime ja vaatasime lähipiirkonna turud üle!

On see aeg aastast, kui tahaks endale lubada ühe mõnusa minipuhkuse. Lähiriikide jõuluturud on selleks imehea ettekääne. Me valisime oma lugudesse linnade suurimad ja populaarsemad jõuluturud mis on tasuta ning kõige kesksemal kohal. Hindasime, kuidas saab neile kohale, mida seal vaadata ja kui palju maksab glögitops.

Õhtuleht Kirjastus külastas novembri lõpus ja detsembri alguses lähipiirkonna turgusid Tallinnas, Berliinis, Helsingis, Stockholmis ja Riias. Kõigist neist ilmusid meie veebides ka videolood. Neist kaks, Helsingis ja Stockholmis on paraku juba suletud, ent ülejäänud kolm kenasti avatud.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et igaüks leiab midagi oma maitsele. Riia on taskukohane ja kompaktne, Tallinn üllatas kohatise krõbedusega. Mõlematele võib veidi ette heita vähest kohalikku kaupa. Näiteks Soomes, Rootsis ja Saksamaal oli rõhk vaid kohalikel või vähemalt Euroopa Liidust pärit autentsetel, käsitööliste valmistatud asjadel ja toidul. 

Kõige kallim turg oli konkurentsitult Helsingis, mis aga üllatas väga inimsõbraliku ülesehitusega ja kõigi lastevanemate rõõmuks tasuta karusselliga. Stockholmi Gamla Stanis Stortorgetil tundus võrreldes teistega väga miniatuurne turg, aga see oli rõhutatult omamaine. 

Klienti suhtumise ja pühademiljöö osas on aga Tallinn esirinnas – see oli ka ainus koht, kus nii müüjad kui ka külastajad nentisid, et on turul inimeste pärast. Mujal saime ikka vastuseks – noh, see on töö ja turg, eks see ole pigem turistidele. 

Riia jõuluturg – mine vanematega 

Riia jõuluturg Foto: Tatjana Iljina

Riia kesklinnas asuv paraja suurusega kompaktne jõuluturg mõjub sooja ja omasena. Kuna külastasime seda nädala sees polnud erilisi rahvamasse ringi kõndimas. Meeleolu lisavad lätikeelsed jõululaulud ja diskokuuliga tantsuplats. Lastele väike armas puust karussell, millel sõitmine maksab ühe euro.

Kuidas kohale saab: väga mugavalt bussi või autoga. Bussijaamas on mõnus jalutuskäik Riia toomväljakul asuvale turule. Jõuluturge on linna teisigi.

Söök ja jook: Riia jõuluturu maitsed on meile tuttavad – on hapukapsast, sealiha ja parti ning ohtralt verivorsti, mis legendide kohaselt ongi Lätist meile tulnud. Kapsastel on köömnesem mekk man. Mõnus tänavatoit on viieeurone tops hallherneid pekikastmega, üks sellekandi rahvusroogasid. Alt aga läksime paljukiidetud hatšapuriputkaga mis otse ahjust tuleva küpsetise asemel saime jahtunud saiapätsi, mille eest küsiti röögatuna mõjuvad 6 eurot.

Hõõgvein: Glögi on seevastu aga oli marjane ja kuivapoolne. Erinevalt paari aasta tagusest kombest polnud see enam Riia balsamiga kangestatud tee, vaid eriline piparkoogivein. See rüübe oli vürtsikas ja väga tagasihoidlikult magus. Üks meie jõulutesti absoluutseid hitte! Hind oli samuti rõõmustav – 3 ja 3,5 eurot.

Kingivalik: Riiat kummitab veidi sama häda, mis Tallinnatki – mitte iga kioski juures ei saa vanduda, et see kaup pole kolmandast maailmast. Rõõmustavalt on siiski palju käsitööd. Kõige kaunimad ehted aga on üllatuslikult valmistatud hoopis Tallinnas, kus lätlannast kunstnik oma eestlasest abikaasaga elab.

Raha: Varu sularaha, ent on ka kaarditerminale.

Suhtluskeel: Vene keelega saab alati, inglise keelega vahel.

Veebileht: http://www.vzt.lv/

Avatud: kuni 8.jaanuarini, 10:00 – 20:00 (24.12 10-18)

 

Berliini jõuluturg – mine sõbrannade või sõpradega

Berliini jõuluturg Foto: Tatjana Iljina

Saksamaa pealinnas on väidetavalt vähemalt 72 jõuluturgu. Pea igal suuremal väljakul on mõni analoogne üritus enda kohad püsti pannud. Ent Gendarmenmarkti turg paneb neile kõigile pika puuga ära oma suurejoonelisuse, luksusliku väljapaneku ja imeliste maitsetega.  Lisaks mõnus live-muusika õhtuti ja etteasted. Pimeduse saabudes läheks neljapäevast hoolimata häirivalt rahvarikkaks ja üheks suureks vabaõhupubiks. Lastele atraktsioone peale laval toimuva väga pole.

Kuidas kohale saab: Lennukiga, ehkki kel tahtmist, suudaks ju ka autoga kohale vurada. Turg ise asub Berliini ühel kauneimal kohal, kahe toomkiriku vahel ja ooperimaja ees.

Söök ja jook: Oh, millest alustada! Rakletist ehk maitsekast sulajuustust peenleival? Berliini karrivorstikesest? Küpsetatud tainast juustu ja ürtidega? Magusatest kastanitest? Kapsast? See on tänavatoidu gurmaani märg unenägu. Muudkui käi ja söö ja osta kaasa. Hinnad mõistlikud, raklett ja kastanid maksid 6.-, vorstike 5.-

Hõõgvein: Seda pakutakse vaid korduvkasutatavatest anumatest, mille eest kasseeritakse kolmeeurone pant. Kindlasti aga tasub teada, et jook ise on üsna lahja (siiski õrna alkoholiga), kui sinna ei panda sisse väikest ekstrat rummi või viina näol (2.-)

Kingivalik: Luksuslik ja suur. Ainus koht, kus meid tabas ostuhullus. Millised imepärased käsitööehted! Enamasti kunstnikud ise müümas kah. Kahed kõrvarõngad, üks kaunis juuksenõel ja kolm just mulle kujundatud kuuseehet jäävad seda kohta meenutama.

Suhtluskeel: saksa. Inglise oluliselt vähem kui võiks arvata.

Veebileht: https://www.weihnachtsmarkt-berlin.de/

 Raha: Varu palju peenikest sularaha, kaarditerminale on vähe, turul on ATM.

Avatud: kuni 31. detsembrini, kella 11- 22, 24.12 11 – 18. 31.12 11 - 01.

Tallinna jõuluturg – tunne uhkust

Tallinna jõuluturg Foto: Erki Pärnaku

Meile meeldib öelda – lähipiirkonna üks kaunemaid. Tallinnal on kompaktsust ja ilu, kuigi säraga trumpab Berliin meid üle ja hindadega Riia, organiseeritusega Helsingi ja autentsusega Stockholm. Ent samas võib raudselt öelda, et meie turul valitses kõige rõõmsam vaim, inimesed tantsisid ja rõõmustasid – nii turistid kui ka kohalikud. Lastele kaks karusselli, mis on järsult hinda tõstnud: mulluse kolme-ja-poole euro asemel on kord viiekas.

Söök ja jook: Pannid kapsa ja lihaga, mis kohalikule tunduvad üleküpsenud ja rasvased, ja kohati on paraku külmad – või siis just meil ei vedanud. Tahaks midagi omalaadsemat ja kergemat näha. Pelmeeniputka on hea täiendus.

Hõõgvein: Üks piirkonna kangemaid. Rõõmustav, et on valikus nii palju erinevaid maitseid alates mahedatest mustikastest ja õunastest kuni krehvtisemate punšideni. Keskmine hind 4 eurot.

Kingitused: Leidub lahedat käsitöökraami, aga paraku ka obskuurset kummalise päritoluga aastast-aastasse sama kaupa. See viimane ei tee meie turule au.

Veebileht: christmasmarket.ee/

Avatud: kuni 7. jaanuarini. E-P 10-20, sooje jooke saab 22, L-P 23ni.

Sissepääs 1. - Tasuta 11-14 (va 2512 ja 26.12) ja lapsed -12 aasta.

NB! Need kaks järgnevat jõuluturgu on tänavuseks juba suletud, aga toome need siiski ära, kasvõi järgmise aasta plaanide tegemiseks!

Helsingi jõuluturg – mine lastega (NB! see oli avatud vaid 22.12.19)

Helsingi jõuluturg Foto: Tatjana Iljina

Tuomaan markkinat ehk toomaturg Senati väljakul on hästi läbimõeldud ja mõnus laat, mille ainus miinus on tema lühike lahtiolekuaeg – turg pakub end kokku juba 22. detsembril. Tuomaan markkinat on aga saanud traditsiooniks ning seal on rõõmustavalt palju kohalikke ringi liikumas. Kioskid on asetatud nii, et pääseb kenasti liikuma, trügimistunnet ei teki. Kõige suurem boonus on aga suur, esinduslik, imeilus ja ka täiskasvanuid sõidutav karussell, mis on täiesti tasuta!

Kuidas kohale saab: laevaga hõlpsasi üle ja sealt edasi trammiga. Kes tahab, saab ka pooletunnise jalutuskäiguga sadamast hakkama. Jõulutuledes Helsingi on tore jalutuskoht. Senati väljak on linna absoluutne süda.

Söök ja jook: Toomaturul on selgelt markeeritud toiduala, millest väljapoole ei tohi hõõgveiniga uidata. Toidala sees on ka soojendusega telk, kus saab enda nina käia soojendamas, ala sees on soojendusega istekohad. Pakutakse palju erinevaid soomepärased maitseid, kohpealvalmivad karjala pirukad on poolkohustuslik kogemus. Hapukapsaid ja vorste siit ei leia. Kohal on ka kuulsad restoranid. Osad neist pakuvad endatehtud erilisi, napima suhkruga hõõgveinisegusid taaskasutatatavast taarast, nagu näiteks nullkulu poole pürgiv restoran Nolla.

Hõõgvein :Konkurentsitult Soomes meie testitud turgudest kalleim – alkoholiga variant 8.- Ilma alkoholita 5.- Saadaval on erinevaid maitsesegusid, millele antakse siis kohaliku likööri või maitseviinaga särtsu juurde.

Kingitused: Vaid kohalik käsitöö ja hõrgutised, ei midagi sissetoodut. Korraldajad on sell üle väga uhked. Hea on näha, et hipsteritega kõrvuti on müümas on ka eakad kodused käsitöötegijad. Ehteid on vähem, rohkem nutikat puutööd ja sooje mütse ning kindaid. Väga palju on toidukraami, käsitöömaiuseid ja erinevaid kastmeid-sinepeid.

Suhtluskeel: soome, aga kõik räägivad enam kui meeleldi inglise keelt. Ja osad ka aktsendiga eesti keelt, mis on eriti armas.

Raha: Kaardimaksed peaaegu kõikjal

Tallinna jõuluturg

Veebileht: https://tuomaanmarkkinat.fi/

Avatud: kuni 22. detsembrini. T-R 11-20, L-P 10-20. E suletud. (Aastaks 2019 suletud!)

Stockholmi jõuluturg – mine kallimaga või üksi (NB! see oli avatud vaid 22.12.19)

Stockholmi jõuluturg Foto: Tatjana Iljina

Rootsimaa pealinna vanalinna ehk Gamla Stani südames Stortorgetsi väljakul, otse Nobeli muuseumi ees ja kuningalossi kõrval asuv miniatuurne plats, millel kuhjaga ajalugu. Turg ise tundub ülipisike ja esimesel pilgul mannetugi. Ent ärge laske end petta – see on omalaadsete seas üks vanemaid turgusid, kus rõhutatult kõik rootsipärane. Turul endal aga teevad ilma peaasjalikult turistid, ent siin armastavat uidata ka Rootsi kuningapere liikmed. Pluss kogu Gamla Stan on pühaderüüs lahe koht.

Kuidas kohale saab: laeva ja lennukiga. Stockholmi kesklinnas tuleb võtta suund vanalinnale ja enne kui aru saad, juhatavadki sind viidad turukesele.

Söök ja jook. Väga minimalistlikud. Sööma sellele jõuturule minna ei maksa, kui teile just ei maitse väsinud olekuga vorst saiatüki vahel. Pole aga kurja, ümberkaudu on palju toredaid kohvikuid ja restorane, kus pühadepärast rootsi lauda nautida.

Glögivalik: Esinduslikum, seda pakuvad aastakümnete kogemustega härrasmehed. Vastavalt seadusel on see aga väga napi alkoholiga, vaid 2,5 vol. Kindlasti aga lase seda endale õigesti serveerida: mandlite, rosinate ja piparkoogiga, mida tuleb glögi sisse kasta. Hind 35-40 SEK, u 3,5- 4 eurot.

Kingitused: Mõnusalt tasakaalus, ent siiski napp valik sooje esemeid, vintage-mänguasu, kuuseehteid, kvaliteetset nutikat keraamikat ja imeilusaid taskukohaseid ehteid. Sinepit, kalakonserve ja martsipani muidugi kah.

Suhtluskeel: inglise, rootsi.

Raha: kaardimaksed pea kõikjal

Veebileht: http://www.stortorgetsjulmarknad.com/

Avatud: kuni 23. detsembrini. E-P 11-18 (Aastaks 2019 suletud!)