Toiduuudised

VEGAN JÕULULAUAS: 10 lihtsat ja maitsvat retsepti taimse toidu sõpradele 

Toidutare, 24. detsember 2019, 11:36
Ahjukaalikas, hea alternatiiv jõulusingile Foto: Jaan Heinmaa
Vaimne toit ja jõulud käivad imehästi kokku. Ei maksa tüli üles kiskuda, kui suguvõsa pühadelauas istub ka vegan - parem õpi temalt maitseid. Koostasime Toidutare retseptide põhjal ning Taimse Teisipäeva aktivistide kaasabil ühe taimse menüükese, mis võtab ka arvesse praeguse ilma eripärsid - ehk tahaks ju midagi sooja ja energiatandvat! 

Klikka retseptil: Ahjukaalikas, hea alternatiiv jõulusingile 

Ahjukaalikas, hea alternatiiv jõulusingile Foto: Jaan Heinmaa

See roog on tõepoolest vahva taimne asendus jõulusingile. Võid seda valmistada ka teistest juurikatest, siis on küpsemisaeg muidugi teine.

Klikka retseptil: Köögiviljakarri 

Köögiviljakarri Foto: Mari-Liis Ilover

Suurepärane võimalus eelmisest või üle-eelmisest toidukorrast üle jäänud keedetud või ahjus küpsetatud köögiviljade kasutamiseks. Aromaatses karris saavad need täitsa uue ja värske olemise. Tänu lühikesele valmimisajale on see ka ideaalne argiõhtu eine.

Klikka retseptil: Läätsehautis kikerhernestega 

Läätsehautis kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa

Nagu iga pajaroog, läheb seegi taimne toit pikalt haududes aina paremaks. Pajarooga võib serveerida näiteks saiaga või pakkuda lisaks keedetud riisi.

Klikka retseptil: Särtsakas vegekauss kinoa ja avokaadoga 

Särtsakas vegekauss kinoa ja avokaadoga Foto: Laura Strandberg

Värviline, tervislik ja maitsev roog valmib supertoiduainetest eriti lihtsalt. Retsepti järgi saad terava roa, kuid soovi korral jäta pipar välja.

Klikka retseptil: Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest 

Bolognese kaste ubadest ja šampinjonidest Foto: Jaan Heinmaa

Taimne pastakaste, mis ei jää sugugi alla hakklihaga valmistatud Bolognese kastmele. Maitsebuketis võidutsevad ikkagi küüslauk, tomat ja basiilik. 

Klikka retseptil: Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega 

Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega Foto: Jaan Heinmaa

Lillkapsast toitu valmistades on tekkiv puru kaunis tüütu. Kui aga teha seda teadlikult, valmistades nn lillkapsariisi, on tulemuseks väga huvitav ja tõepoolest riisi meenutav roog. Maitselt on see lillkapsalikult kahvatu ja annab sulle võimaluse lisada meelepäraseid ürte, vürtse, pähkleid, seemneid ja marju. Selles retseptis annavad hapukad kukerpuumarjad, seedermänniseemned ja kurkum araabiapärase maitsenüansi. 

Klikka retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega 

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmegaFoto: Jaan Heinmaa

Pannil soolavõiga praetud tavaline peakapsas pakub maitsekogemuse, mida nii tavaliselt ja tuttavalt köögiviljalt oodatagi ei oska. Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.

Klikka retseptil: Hapukapsasalat peediga 

Hapukapsasalat peediga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsamast lihtsam viie minutiga valmiv salat peedist ja hapukapsast, mis samas ka tervislik ja maitsev.

Klikka retseptil: Magushapu punane kapsas vürtsidega 

Magushapu punane kapsas vürtsidega Foto: Jaan Heinmaa

Mandariinid annavad kapsale tsitrusele omast värskust ja vürtsid lisavad jõulumaitset.

Klikka retseptil: Piparkoogid veganitele 

Piparkoogid veganitele Foto: Britt Paju

Jah, ka veganitele on lemas piparkoogid. Meil on ettepanek - kui oled vegan ja lähed suguvõsa jõulupeole - tee neid endapoolseks kingiks kaasa ja ära kohe ütle, et tegu on taimse maiusega. Las üllatuvad :)

Samal teemal

20. märts 2020, 15:23
10 VIISIL LIHTNE, SOE JA LIHAVABA: hellita end nende vegan lohutustoitudega
21. detsember 2019, 00:01
Sandra Vungi-Pohlak: taimetoitlane ei pea jõulude ajal tingimata köögiviljakarrit ja hummust sööma
17. detsember 2019, 07:56
Mahe kinoa-köögiviljasupp
15. detsember 2019, 11:01
EVELIN ILVESE KOKAKOOL: jõulukapsad mango ja mandariinidega