Toiduuudised

10 HAUTATUD KAPSAST: nutikad ja lihtsad ahjukapsaroad igale maitsele (3)

Toidutare, 23. detsember 2019 12:16
Jõulukapsas Foto: Hele-Mai Alamaa
Ahjukapsaid on imelihtne teha - võta hapukapsas, lisa rasva, veidi suhkrut, võib-olla ka soola ja unusta paariks tunniks ahju. Alljärgnev näitavab, kui lihtne ja maitsev see roog saab olla, isegi kui algretseptiga veidi trikitada. Alustame aga klassikast!

Klikka retseptil: Jõulukapsas 

Jõulukapsas Foto: Hele-Mai Alamaa

Kapsas, mille pärast ka muul ajal aastast jõuluigatsus vahel peale tuleb.

Klikka retseptil: Mulgikapsad 

Mulgikapsad Foto: Jaan Heinmaa

Eestlane armastab hapukapsaid, eriti külmal talveajal. Nii mõnus on panna kapsad koos liha ja tangudega potiga pliidile või ahju ning „unustada” need sinna mitmeks tunniks nõrgal kuumusel hauduma. Hiljem hea nautida koos kuumade keedetud kartulitega.

Klikka retseptil: Hapukapsaga täidetud ahjukartulid 

Hapukapsaga täidetud ahjukartulidFoto: Jaan Heinmaa

Naudi traditsioonilist hapukapsast ja pohlamoosi veidi teistmoodi. Lihtne ja maitsev roog, mis sobib ka taimetoitlasele. 

Klikka retseptil: Hapukapsa-vorstipada Poola moodi ehk Bigos

Hapukapsa-vorstipada Poola moodi ehk Bigos Foto: Jaan Heinmaa

See on üks korralik ja toitev pajaroog, kuhu koos suitsuse Krakovi vorstiga saab panna mistahes häid toorvorste, mida leidub meie poelettidel rikkalikus valikus. Ja lisaks kõik muud singi-vorstijupid, mis kodusesse külmkappi aeg-ajalt seisma jäävad. Nagu selliste pajaroogade puhul ikka, muutub maitse pikalt hautades ja hiljem soojendades järjest paremaks. Süües lisa hapukoort ja rüüpa juurde õlut ning lihtne talupojatoit muutub vaat et kuninglikuks!

Klikka retseptil: Kadakane hapukapsas koorega 

Kadakane hapukapsas koorega Foto: Daisy Lappard

Selline tummine kapsaroog mekib hästi lisandina näiteks tanguvorsti või ahjuprae kõrval. Soovi korral võid potti hapukapsa hulka lisada ka hakitud sibulat. Kadakasiirupi puudumisel võid magustajana lisada mett. 

Klikka retseptil: Hapukapsas tsitrustega 

Hapukapsas tsitrustega Foto: Daisy Lappard

Värske ja vürtsikas hapukapsas sobib hästi täiendama linnuliharoogi, eriti parti. Kumkvaatide puudumisel võid kapsa hulka lisada natuke riivitud apelsinikoort. 

Klikka retseptil: Hapukapsavorm 

Hapukapsavorm Foto: Jaan Heinmaa

Mugav perenaine saab ahjupotis korraga valmis küpsetada nii liha, kapsa kui ka kartulid. Kõige parem tuleb vormiroog puuküttega ahjus, kus see küpseb kuni 3 tundi. Tulemuseks on lihtne ja maitsev jõuluroog, millest jagub ka suuremale perele. Kõrvale võib pakkuda verivorsti.

Klikka retseptil: Hapukapsas apelsini ja ingveriga 

Hapukapsas apelsini ja ingveriga Foto: Ragne Värk

Hõrk ja mõnus hapukapsas jõuluprae kõrvale.

Klikka retseptil: Hapukapsad lihaga 

Hapukapsad lihaga Foto: Jaan Heinmaa

Kui kapsaid hautada vanas malmpotis puuküttega ahjus süte peal, siis nõnda maitsevad need kõige paremini.

Klikka retseptil: Jõulukapsad mango ja mandariinidega

Jõulukapsad mango ja mandariinidegaFoto: Evelin Ilves

See on  minu (Evelin Ilvese) enda leiutatud jõulukapsaste retsept, mis tõesti kõigile väga meeldinud: Julget katsetamist kalli klassikaga, sellest võib mõni ootamatult mõnus uus elamus sündida. Sellest võib saada juba uus seeme tuleviku-Eesti jõuluklassikale.

Samal teemal

21.11.2019
HOSIANNA JÕULUKAPSASTELE: kuidas teha neid kõige õigemaid, suus sulavaid ahjukapsaid