Küpsetised
22. detsember 2019, 10:36

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: prantsuse jõuluhalg kastanikreemiga. Mercí, France! (9)

Halg ise on kreemiga täidetud rullbiskviit, nii et vabalt võime olla loomingulised: teha sellise rullbiskviidi, mis meeldib ja panna sinna sisse oma lemmikkreemi. Et see asi halu moodi välja näeks, tuleks ta lõpuks mõnusa šokolaadiglasuuriga üle võõbata ja puukooreks viimistleda. Mina tegin ilusa kollase muskaatkõrvitsa ja maamunadega biskviidi, ehtsatest maguskastanitest vahukoorekreemi ja tumedast šokolaadist glasuuri. Kaunistuseks rohelise pistaatsia puru ja sügavkülmast võetud hiiumaised pohlad. Superhea tuli! Mercí, France!

Biskviidiks:

6 muna

3 dl suhkrut

3 dl kõrvitsapüreed

2 dl nisujahu

0,5 tl kaneeli

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl kardemoni

näpuotsaga soola

peale raputamiseks 2-3 sl suhkrut

Glasuuriks:

100g 35%-list rõõska koort

100 g tumedat šokolaadi

Kreemiks:

250 g suhkruta kastanipüreed või hautatud kastaneid

200 g pruuni suhkrut

200g vahukoort

näpuotsaga soola

Tee nii

Vahusta biskviidiks munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sõelu juurde omavahel segatud kuivained-vürtsid ja sega ettevaatlikult juurde kõrvitsapüree. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne.

Pane lauale puhas küpsetuspaberileht, raputa sinna õhuke kiht suhkrut. Kummuta valmis biskviit suhkruga kaetud puhtale küpsetuspaberile, eemalda ettevaatlikult koogi põhja all olnud paber ning keera biskviit kuumalt puhta küpsetuspaberiga koos rulli. Lase nii jahtuda.

Sel ajal, kui biskviit jahtub, tee kreem: püreesta kastanid koos suhkru ja osa vahukoorega ning kuumuta segu peaaegu keemiseni. Jahuta. Lisa ülejäänud vahukoor ja vahusta kreemiks. Määri biskviidile peale ja keera rulli. Pane vähemalt 3 tunniks, aga parem, kui üle öö – külma.

Šokolaadiglasuuriks lahusta veevannil koort kuumutades šokolaad, sega ühtlaseks glasuuriks, maitsesta soovi korral konjaki või Vana Tallinnaga ning võõpa rullbiskviit ilusasti üle.

Kaunista marjade ja pähklitega ning serveeri! Tõeline pühademaius!

Head nautimist!