Eelista loomamaksa, sest see on magusam ja peenema konsistentsiga kui teised maksad.Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
22. detsember 2019, 08:10

NOSTALGILINE TOIT: vanaemade jõulupasteet (6)

Elu on sättinud nii, et mul on õnn olla nüüd see vanaema, kelle juurde jõuluks kokku tullakse. Alati oodatakse pidulauale ka roogi, mis olnud meie peres au sees aastakümneid, näiteks seda pasteeti, millele poest kuidagi asendust ei leia. Õnneks oli mul omal ajal tarkust kirja panna oma vanaema retsept ja nipid.

Vaja läheb:

  • 500 g veisemaksa
  • 500 g läbikasvanud pekist liha
  • 2 suurt sibulat
  • 2 suurt porgandit
  • soola
  • musta jahvatatud pipart
  • 2 loorberilehte
  • 0,5 sl suhkrut
  • 100 g võid
  • veidike konjakit (soovi korral)

Valmista pasteeti nii:
1. Tükelda liha (ja pekk) ning pruunista pannil. Pane kergelt läbi praetud liha
paksu põhjaga potti.
2. Pruunista pannile jäänud rasvas tükeldatud maks, sektoriteks hakitud sibulad ja 4–5 cm pikkusteks juppideks lõigatud porgandid. Tõsta kõik potti.
3. Lisa potti nii palju vett, et kogu kraam oleks kenasti kaetud. Lisa maitse järgi soola ja pipart ning loorberilehed. Hauta pasteedipõhja madalal tulel umbes kaks tundi, kuni maks on pehme. Kui vahepeal tundub, et vedelikku jääb väheks, lisa juurde keedetud vett.
4. Lase segul veidi jahtuda ja otsi siis välja vana hea hakklihamasin.
5. Aja hakklihamasinast kogu keedetud kraam kaks korda läbi ja kalla siis korraks potti tagasi. Kindlasti lisa sekka ka osa keeduleemest, aga sedavõrd, et mass liiga vedel ei jääks.
6. Puista potti suhkur, mis toob kenasti välja kõik maitsenüansid, ja või, mis teeb pasteedi mõnusalt kreemjaks. Kui on soovi, lisa ka törts konjakit.
7. Kui maitsed paigas, kuumuta pasteet läbi. Siis polegi enam muud, kui jaga
saadud kraam kaussidesse, lase maha jahtuda ja pane külmkappi pühi ootama.

Pasteet valmib 3 tunniga!

Retsepti järgi saad 5–6 väiksemat kaussi pasteeti!

Nipid, et pasteet tuleks hea:

  • Eelista loomamaksa, sest see on magusam ja peenema konsistentsiga kui teised maksad.
  • Pasteet saab mahlasemgi, kui lisad veel 200 g pekki.
  • Kaval on kasutada pasteedis jahvatatud pipart, sest teri on pärast väga tülikas keedusest välja noppida, samas ei pruugi hakklihamasin piprateri peenestada.

JANA OLESK (52) kolis neli aastat tagasi koos mehega Järvamaale, tundmatusse kohta, millest nüüd on saanud Källomäe Hobitalu. Hoidistama hakkas ta tänu kohalikule Koigi mõisa moosilaadale, kuhu tal paluti kohe üks võistlusmoos keeta. Ootamatult ta võitis selle ja veel järgmisel kahelgi aastal. Ka Olustvere Hoidistemessilt on Janal kolm auhinda. Tegelikult on Jana aga massöör!