Kaneel, ingver, kardemon, muskaat ja nelk on põhjamaalastele nii südamelähedaseks saanud, et ilma nendeta oleks pühade ajal justkui midagi puudu.Foto: Public Domain Pictures / Pexels
Toiduuudised
19. detsember 2020, 16:44

Lugu ilmus Nipiraamatus detsember 2019

JÕULUVÜRTSIDE TEEKOND | Kust jõuavad meieni nelk, kaneel, kardemon, ingver ja mustkaatpähkel? (1)

Kaneel, ingver, kardemon, muskaat ja nelk on põhjamaalastele nii südamelähedaseks saanud, et ilma nendeta oleks pühade ajal justkui midagi puudu. Räägime sulle, mida võiksid veel nendest jõulumaitsetest teada.

Kaneel, ingver, kardemon, muskaat ja nelk on põhjamaalastele nii südamelähedaseks saanud, et ilma nendeta oleks pühade ajal justkui midagi puudu. Räägime sulle, mida võiksid veel nendest jõulumaitsetest teada.

Paljud maitseained jõudsid esimest korda Euroopasse koju tagasi pöördunud ristisõdijate ja maadeavastajatega. Keskajal olid vürtsid väga hinnalised ja neid sai lubada endale ainult ühiskonna koorekiht. Paarsada grammi vürtsi võis maksta sama palju, kui tavainimene teenis aasta jooksul. Laiemalt hakkasid vürtsid levima alles 19. sajandil.

Edasi lugemiseks: