Toiduuudised

Lugu ilmus Nipiraamatus detsember 2019

JÕULUVÜRTSIDE TEEKOND | Kust jõuavad meieni nelk, kaneel, kardemon, ingver ja mustkaatpähkel? (1)

Therese-Liise Aasma, 19. detsember 2020 16:44
Kaneel, ingver, kardemon, muskaat ja nelk on põhjamaalastele nii südamelähedaseks saanud, et ilma nendeta oleks pühade ajal justkui midagi puudu.Foto: Public Domain Pictures / Pexels

Kaneel, ingver, kardemon, muskaat ja nelk on põhjamaalastele nii südamelähedaseks saanud, et ilma nendeta oleks pühade ajal justkui midagi puudu. Räägime sulle, mida võiksid veel nendest jõulumaitsetest teada.

Paljud maitseained jõudsid esimest korda Euroopasse koju tagasi pöördunud ristisõdijate ja maadeavastajatega. Keskajal olid vürtsid väga hinnalised ja neid sai lubada endale ainult ühiskonna koorekiht. Paarsada grammi vürtsi võis maksta sama palju, kui tavainimene teenis aasta jooksul. Laiemalt hakkasid vürtsid levima alles 19. sajandil.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

10.02.2021
Värskelt purustatud kardemoniga rikkalikud kamaküpsised
25.12.2019
Mõnus start laisale päevale: jõuluvürtsised hommikumuffinid
18.12.2019
MÕNUS TALVINE JOOK: valmista kodusest õunamahlast meelepärane glögi
07.12.2019
IMELINE KURKUM: kosutab tervist ja soojendab keha